Опозиція Білорусі закликала обмежити трансляцію російських телеканалів у країні

Партія "Білоруський народний фронт": Є загроза аншлюсу, ліквідації білоруської держави та її інкорпорації у склад Росії
Фото: ЕРА

Опозиційна партія Білорусі "Білоруський народний фронт" оголосила 2019-й роком білоруської мови, назвавши її "найважливішим чинником національної безпеки" в умовах активізації інформаційних атак проти держави.

Опозиція Білорусі закликає владу країни обмежити трансляцію російських телеканалів, повідомила прес-служба партії "Білоруський народний фронт" 12 січня.

"Білоруська мова – найважливіший чинник національної безпеки незалежної білоруської держави... Беручи до уваги активізацію... інформаційних атак проти Білорусі та білорусів, ми проголошуємо 2019 рік роком білоруської мови", – ідеться в заяві за підсумками засідання партії.

У документі зазначено, що "упродовж останніх місяців з ініціативи російських чиновників у ЗМІ знову вкинули інсинуації про авантюру під назвою "союзна держава", але "поки є "союзна держава" – є загроза аншлюсу, ліквідації білоруської держави та її інкорпорації у склад Росії".

"Поки значна частина білорусів не розмовляє білоруською мовою, дивиться російські телеканали, живе в російському мовному просторі – завжди буде небезпека того, що сюди прийдуть російські танки "захищати російськомовних". Не дарма ж російські шовіністи кажуть, що "русский мир" – це все простір панування російської мови", – продовжили в білоруській опозиційній партії.

Політсила закликала всіх жителів країни удосконалювати свою білоруську мову, використовувати її в побуті, створювати білоруськомовні рухи у навчальних закладах різних рівнів.

Автори заяви просять бізнес Білорусі використовувати білоруську для реклами та комунікації з клієнтами.

Також партія вимагає від влади країни обмежити трансляцію російських телеканалів, замінивши їх програмами власного виробництва або збалансованим набором іноземних телепрограм з інших країн.

У "Білоруському народному фронті" також вимагають від влади ухвалення законодавства білоруською мовою. У партії нагадали, що з 1 січня 2019 року всі інтернет-сайти державних органів, підприємств та організацій республіки повинні мати білоруськомовні версії, і заявили, що будуть пильно стежити за дотриманням закону.

Наприкінці 2018 року російське видання "Моссковский комсомолец" написало, що президент Білорусі Олександр Лукашенко на переговорах із президентом РФ Володимиром Путіним погодився на уніфікацію законодавства з РФ, створення єдиного парламенту, кабінету міністрів та інших органів влади, перехід на загальну символіку і єдину валюту.

10 січня 2019 року Лукашенко назвав розмови про можливе об'єднання з Росією дурними і притягнутими за вуха.