ПАРЄ підтвердила повноваження російської делегації

Майже всі правки до проєкту резолюції, запропоновані Україною, відхилили під час розгляду
Фото: Council of Europe Parliamentary Assembly / Flickr

За підтвердження повноважень делегації Росії в Парламентській асамблеї Ради Європи проголосували 96 депутатів ПАРЄ, проти були 44. У текст резолюції внесли правку, яка підкреслює, що РФ незаконно анексувала Крим.

Парламентська асамблея Ради Європи на засіданні 29 січня відхилила пропозицію делегації України і країн-партнерів про обмеження повноважень російської делегації.

За підтвердження повноважень РФ проголосували 96 депутатів асамблеї, проти були 44, семеро утрималися. Результати голосування оприлюднено на сайті ПАРЄ.

Згідно із цими даними, делегації низки країн не віддали голосів за документ: Польщі (10 проти, один утримався), Латвії (три проти), Литви (чотири проти), Грузії (п'ять проти). Українська делегація майже всім складом голосувала проти. Винятком стала нардепка від "Опозиційної платформи – За життя" Юлія Льовочкіна, яка підтримала повернення повноважень представникам РФ.

Проєкт рішення, який передбачає повернення росіян у ПАРЄ без жодних обмежень, оскільки Росія почала платити внески в Раду Європи і звільнила українських військовополонених моряків, підготував нідерландський депутат Тіні Кокс.

Більшість поправок до документа, запропонованих українською делегацією, зокрема про обмеження повноважень російської делегації, було відхилено під час розгляду, пише "Європейська правда".

Водночас депутати схвалили норму, яка підкреслює, що РФ незаконно анексувала Крим, і нагадує, що пов'язані з окупацією півострова вимоги до неї залишаються чинними, незважаючи на повернення в ПАРЄ. Також депутати внесли в документ зміни, які нагадують, що Росія має виконати вимоги резолюцій, ухвалених після 2014 року.

27 січня розпочалася зимова сесія ПАРЄ

Участь у сесії ПАРЄ вперше після піврічної перерви бере Україна – країна не брала участі в роботі асамблеї із 25 червня 2019 року через повернення повноважень російській делегації. 16 січня 2020 року Верховна Рада проголосувала за відновлення роботи України в ПАРЄ.

Росію було позбавлено права голосу в ПАРЄ у квітні 2014 року – відразу після анексії Криму та початку воєнних дій на Донбасі. На знак протесту у 2017 році РФ зупинила сплату внесків до бюджету Ради Європи (приблизно €33 млн на рік), що призвело до фінансової кризи в організації. У Росії заявили, що виплатять Раді Європи борг щодо внесків, якщо ПАРЄ "усуне загрозу дискримінації національних делегацій".

У ніч на 25 червня 2019 року ПАРЄ ухвалила резолюцію про зміну санкційного механізму, яка дала змогу делегації Росії повернутися в асамблею. 26 червня ПАРЄ 116 голосами (проти – 62, утрималися – 15) ухвалила резолюцію про підтвердження повноважень делегації РФ. 2 липня Росія виплатила внесок у Раду Європи.