Перед оголошенням про вихід із договору про ліквідацію ракет США передали РФ список запитань – Лавров

Лавров заявив, що США передали РФ низку запитань
Фото: EPA

США передали РФ список запитань, які "викликають підозри" щодо Договору про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності, повідомив міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров.

Перед оголошенням про намір вийти із Договору про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності США передали міністерству закордонних справ Росії низку запитань щодо дотримання Росією цього договору. Про це заявив міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров в інтерв'ю програми "Россия. Кремль. Путин" на каналі "Россия 1" 25 жовтня, текстову версію опублікувала прес-служба МЗС РФ 28 жовтня.

"Буквально тиждень тому, за кілька днів до того, як було оголошено про намір вийти із ДРСМД, американці через своє посольство у Москві передали МЗС Росії розгорнутий перелік запитань, які викликають у них підозри. Врешті нам його дали – у відповідь на наші прохання надати те, що їх турбує і на підставі чого вони роблять висновок про наше недотримання договору. Ми розіслали цей перелік у міністерство оборони Росії й інші відомства, які мають подивитися на ці претензії, і почали підготовку відповіді на американські занепокоєння", – сказав Лавров.

Наприкінці червня 2017 року група американських конгресменів-республіканців виступила із пропозицією про вихід США з Договору про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності через те, що його не дотримується Росія. У відповідь на це у РФ заявили, що у США немає жодних підстав обвинувачувати Росію у невиконанні договору, тому що РФ виконала всі взяті на себе зобов'язання і знищила ракети середньої і меншої дальності "шляхом розпилювання під контролем американської сторони".

У листопаді міністр оборони США Джеймс Меттіс повідомив про наявність доказів, що Росія порушувала договір "протягом кількох років".

20 жовтня 2018 року президент США Дональд Трамп повідомив, що США вийдуть із Договору про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності.

У Москві радник президента США з національної безпеки Джон Болтон заявив, що загрозою є не вихід США з Договору про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності, а наявність російських ракет на європейській території.

Президент Росії Володимир Путін заявив, що вихід США з договору про ліквідацію ядерної зброї може призвести до нової гонки озброєнь.

Договір про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності підписали у 1987 році генеральний секретар ЦК КПРС Михайло Горбачов і президент США Рональд Рейган. Угода забороняла сторонам виробництво балістичних і крилатих ядерних ракет наземного базування дальністю від 500 до 5,5 тис. км, їх випробування і розгортання.