Піонтковський: Вашингтон переповнений російськими олігархами та їхніми представниками. Вони відчайдушно шукають, із ким би домовитися

Піонтковський: Треба домовлятися із Заходом. Це загальний настрій російських еліт
Фото: svoboda.org

Російські еліти бояться санкцій США і налаштовані на те, щоб домовитися із країнами Заходу, уважає російський політолог і публіцист Андрій Піонтковський.

Оточення президента РФ Володимира Путіна сумнівається щодо підтримки його висунення на новий термін, оскільки на ньому "затягується зашморг" американських санкцій. Про це заявив російський політолог і публіцист Андрій Піонтковський у ефірі радіостанції Rush New Word.

"Питання стоїть дуже гостро. Федеральне бюро економічних розслідувань оцінило приватні російські кошти у США приблизно в $1 трлн. Утримати одночасно трильйон, і владу, і Крим – усе це вже неможливо", – зазначив політолог.

На його думку, російська влада зараз вирішує, що їй залишити.

"Варіанту, що нам скажуть, що Володимир Володимирович утомився і не піде на вибори, не виключено", – наголосив він.

Публіцист додав, що багато представників російської еліти намагаються вирішити питання санкцій США у приватному порядку.

"Я перебуваю у Вашингтоні, і я вам можу засвідчити, що він переповнений ось цими самими олігархами, їхніми представниками, їхніми юристами. Вони відчайдушно шукають ходи, із ким би можна було домовитися, щоб їх до цих списків не вносили. Усе це сприймається опорою путінської влади досить серйозно. Тому передбачити деталі у цій мінливій ситуації неможливо", – заявив Піонтковський.

До того ж він зазначив, що переважна більшість російських еліт розуміє, що нав'язана Путіним конфронтація із Заходом "приводить їх до особистої катастрофи і катастрофи держави".

"Треба домовлятися із Заходом. Це їхній спільний настрій. А далі вони починають думати, можливо це за живого Путіна чи ні. Я маю на увазі не фізичне його існування, а політичне", – підсумував політолог.

У березні 2014 року Росія анексувала український півострів Крим, а у квітні почала збройний конфлікт на Донбасі. Щодо РФ було запроваджено економічні санкції Сполученими Штатами, Євросоюзом та деякими іншими країнами навесні 2014 року. Санкційні пакети кілька разів розширювали і посилювали.

2 серпня президент США Дональд Трамп схвалив запровадження нових санкцій проти Росії. Перед цим законопроект підтримали дві палати Конгресу: 25 липня – Палата представників ("за" проголосували 419 конгресменів, "проти" – троє, утрималися – 12), 27 липня – Сенат ("за" були 98 сенаторів, "проти" – двоє).

Зокрема, закон вимагає від фінансової розвідки Сполучених Штатів протягом 180 днів надати відомості про розміщені на Заході активи російських політиків і бізнесменів, наближених до Кремля.