Поліція Китаю визнала, що помилково переслідувала лікаря, який попереджав про коронавірус

Лі Веньлян помер 7 лютого від коронавірусу
Фото: EPA

Лікар-офтальмолог Лі Веньлян був одним із перших, хто повідомив про небезпеку коронавірусу, однак китайська поліція обвинуватила його в поширенні чуток. Невдовзі медик помер від COVID-19, а китайські правоохоронці визнали, що помилялися щодо нього.

19 березня поліція Уханя скасувала постанову про догану щодо лікаря Лі Веньляна, який першим заговорив про коронавірус. Про це повідомляє видання The Global Times.

Двох поліцейських, які брали участь у розгляді справи Лі Веньляна, покарали за невиконання службових обов'язків.

Також поліція попросила вибачення в сім'ї лікаря, заявивши, що після цього правоохоронні органи поліпшать роботу, щоб забезпечити справедливе й цивілізоване правозастосування.

30 грудня 2019 року офтальмолог Лі Веньлян написав у чаті соцмережі, що спостерігав за сімома пацієнтами із симптомами, які можна охарактеризувати як атипову пневмонію.

3 січня медику надійшло офіційне попередження з поліції; йому інкримінували поширення чуток, які можуть спричинити громадські заворушення, і вимагали письмової обіцянки припинити підривну діяльність. Лі Веньлян змушений був підкоритися, хоча навіть офіційна преса Китаю на той момент уже написала про спалах вірусного захворювання в Ухані.

29 січня Верховний суд Китаю визнав неправильними дії поліції стосовно лікарів, які писали про ймовірний спалах інфекційного захворювання.

До того дня лікаря Лі Веньляна вже госпіталізували. 31 січня він написав у Weibo, що в нього діагностували зараження коронавірусом 2019-nCoV. Лікар скаржився на кашель, жар і проблеми з диханням, що виникли після приймання пацієнтів із коронавірусною інфекцією. Його батьки теж заразилися.

7 лютого Лі Веньлян помер після невідкладної терапії.

Спалах коронавірусної інфекції COVID-19 виник у грудні 2019 року в китайському Ухані. 11 березня Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила поширення коронавірусу пандемією. Станом на ранок 20 березня в усьому світі коронавірусною інфекцією заразилося 244 517 осіб, кількість померлих становить 10 030 осіб, одужало 86 026 осіб. У Китаї хворобою заразилося 81 250 осіб, із них 3 253 – померли, повідомляє Університет Джона Гопкінса, який відстежує поширення інфекції.