Польща проти блокування Угорщиною співпраці України з НАТО – посол

Пєкло: Ми не хочемо, щоб двосторонні питання виходили на глобальний рівень стратегічної співпраці в рамках НАТО
Фото: wiadomosci.onet.pl

Польща підтримує Україну на шляху до перспективи членства в Європейському союзі і НАТО, заявив посол Польщі в Україні Ян Пєкло.

Посол Польщі в Україні Ян Пєкло заявив, що його країна проти блокування Угорщиною співпраці Києва з НАТО. Про це 16 листопада він сказав у коментарі "Укрінформу".

"Польща підтримує Україну на шляху до перспективи членства в Європейському союзі та НАТО. Ми не хочемо, щоб двосторонні питання виходили на глобальний рівень стратегічної співпраці в рамках НАТО", – зазначив посол.

Водночас Пєкло підкреслив, що це "не побажання, а офіційна позиція Польщі".

У вересні 2017 року відносини України та Угорщини погіршилися після ухваленого Верховною Радою закону "Про освіту", який розширив використання української мови в навчанні. Угорщина висловила занепокоєння майбутнім угорської меншини в Україні. Закон уже набув чинності, але для врегулювання ситуації Київ запропонував продовжити термін імплементації мовної статті до 2023 року (ухвалений закон передбачає, що вона набуде чинності у 2020-му).

Переговори між Києвом і Будапештом тривають. У МЗС Угорщини попередили, що через закон "Про освіту" Будапешт блокуватиме будь-яке подальше зближення України з ЄС і НАТО.