Постпред України при НАТО: Угорщина продовжує зловживати принципом консенсусу в Альянсі

Пристайко: Україна і НАТО шукають варіанти, як вийти із ситуації
Фото: UKR Mission to NATO / Twitter

І в НАТО, і в Україні вже "накопичилося роздратування" щодо дій Угорщини, яка блокує засідання комісії Україна – НАТО, заявив український представник при Альянсі Вадим Пристайко.

Мета Угорщини, яка блокує засідання комісії Україна – НАТО, полягає в тому, щоб змусити Київ відмовитися від імплементації закону "Про освіту", заявив постійний український представник при Альянсі Вадим Пристайко в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна", опублікованому 13 листопада.

"Цьому конфлікту понад рік, і мета Угорщини – "тиснути на больові точки" до тих пір, поки ми не відмовимося від імплементації закону "Про освіту". Дійсно, засідання комісії заблоковані вище рівня послів. Це серйозна політична проблема в наших відносинах із Альянсом. Ми працюємо над її вирішенням, але паралельно уважно стежимо за тим, щоб Будапешт не надумав розширити арсенал своїх деструктивних кроків на інші заходи – практичні, наприклад, виділення фінансів для допомоги Україні, розробку спільних програм, підключення України до механізмів військово-промислового співробітництва", – сказав Пристайко.

За його словами, у грудні має відбутися засідання міністрів закордонних справ країн НАТО.

"Наш міністр уже отримав запрошення на участь у засіданні глав МЗС країн – контрибуторів місії НАТО "Рішуча підтримка" в Афганістані. Заходи, які збирають у штаб-квартирі всіх глав зовнішньополітичних відомств НАТО, дають нам можливість у рамках засідання комісії Україна – НАТО обговорити відразу з усіма колегами широкий спектр питань. Ми високо цінуємо таку можливість. Також використовуються можливості зустрічей міністрів оборони Альянсу. Але, всупереч зацікавленості з боку глав оборонних відомств НАТО в обміні ідеями з міністром оборони воюючої країни, через позицію Угорщини така можливість була надана останній раз у 2016 році", – продовжив Пристайко.

Він додав, що Україна і НАТО шукають варіанти, як вийти із ситуації.

"Чесно кажучи, накопичилося роздратування, як в Україні, так і в Альянсі. Я знаю, що наші партнери по НАТО пояснювали Угорщині і продовжують це робити, що слід повернути вирішення питання про мову освіти у двосторонній формат. Але оскільки позиція міністра [закордонних справ Угорщини] Петера Сіярто знаходить підтримку на найвищому політичному рівні Угорщини, то поки їх шлях – це зловживання принципом консенсусу в НАТО", резюмував посол України при НАТО.

Угорщина вже кілька разів блокувала засідання комісії Україна – НАТО через ухвалений Верховною Радою закон "Про освіту", який розширив використання української мови в навчанні. Після ухвалення закону Будапешт висловив занепокоєння про майбутнє угорської меншини в Україні.

Сіярто говорив, що Будапешт блокуватиме зближення України з ЄС і НАТО, поки Київ не внесе зміни в документ. Закон уже набув чинності, але для врегулювання ситуації Україна запропонувала продовжити термін імплементації мовної статті до 2023 року (ухвалений закон передбачає, що вона набуде чинності у 2020-му).