Помпео: Ми ніколи не дозволимо Ірану мати ядерну зброю

Помпео заявив, що санкціями США намагаються заблокувати Ірану можливість фінансувати тероризм
Фото: ЕРА

Держсекретар США Майк Помпео порівняв Тегеран із нацистським режимом і наголосив, що Вашингтон зробить усе можливе для продовження режиму ембарго щодо Ірану.

Державний секретар США Майкл Помпео 9 травня випустив заяву, в якій запевнив, що Сполучені Штати ніколи не дозволять Ірану виготовити ядерну зброю. Документ оприлюднено на сайті Держдепартаменту.

"75 років тому США і наші союзники об'єдналися, щоб позбавити світ від нацистів і їх ненависної ідеології. Сьогодні перед нами постав серйозний виклик для світу в регіональному вимірі з боку іншого злочинного режиму, і ми знову закликаємо міжнародну спільноту приєднатися до нас, щоб зупинити державу, яка є провідним спонсором антисемітизму у світі", – ідеться в заяві Помпео.

Він нагадав, що влада США за останні два роки ввела низку санкцій щодо Ірану, щоб не дозволити йому фінансувати тероризм.

"Сполучені Штати будуть використовувати всі дипломатичні можливості для забезпечення продовження ембарго ООН на постачання зброї... І ми ніколи не дозволимо Ірану мати ядерну зброю", – додав Помпео.

20 липня 2015 року Рада Безпеки ООН схвалила угоду, спрямовану на обмеження ядерної програми Ірану в обмін на зняття з нього санкцій. Тегеран гарантував, що відмовиться від ідеї створення ядерної зброї. За 10 років, у разі виконання Іраном умов ядерної угоди, всі обмеження й умови, що містяться в резолюції ООН, мали втратити чинність.

8 травня 2018 року президент США Дональд Трамп оголосив, що його країна виходить зі Спільного всеосяжного плану дій щодо Ірану, вважаючи його "катастрофічним". За словами Трампа, Тегеран обманював світову спільноту, приховуючи продовження досліджень у сфері ядерної зброї.

Іранський президент Хасан Рухані говорив, що радий виходу США з ядерної угоди. Він назвав Вашингтон "проблемним партнером" і поінформував, що продовжить роботу за угодою з Францією, Великобританією, Німеччиною, Китаєм і Росією. Також Рухані попередив, що Тегеран може відновити збагачення урану у промислових масштабах.

6 серпня Трамп підписав указ, який відновив санкції проти Ірану, що діяли до підписання ядерної угоди. Вони набули чинності 5 листопада.

8 травня 2019 року в Ірані заявили про відмову виконувати частину зобов'язань щодо ядерної угоди. У липні стало відомо, що ця країна перевищила ліміт запасів низькозбагаченого урану, встановлений положеннями СВПД. 5 січня 2020 року Іран оголосив про повний вихід із ядерної угоди.

14 січня глави міністерств закордонних справ країн – учасниць Спільного всеосяжного плану дій щодо іранської ядерної програми повідомили, що Іран не виконує своїх зобов'язань щодо СВП, і заявили про запуск механізму вирішення спорів, передбачених договором.

Представник міністерства закордонних справ Ірану Аббас Мусаві 20 січня заявив, що Іран усе ще залишається в ядерній угоді 2015 року, незважаючи на поступову відмову від своїх зобов'язань.