Помпео заявив, що в силових структурах Венесуели працюють "сотні росіян" і "тисячі кубинців"

Помпео: Росіяни захищали у Венесуелі свої економічні інтереси
Фото: ЕРА

Ситуацію у Венесуелі контролюють росіяни і кубинці, саме вони і розікрали цю країну, таку думку висловив державний секретар США Майк Помпео.

Державний секретар США Майк Помпео заявив, що в силових структурах Венесуели працюють "сотні росіян" і "тисячі кубинців". Про це він повідомив в інтерв'ю журналісту Бену Шапіро, яке оприлюднено на сайті Державного департаменту.

Відповідаючи на запитання, наскільки глибоке втручання росіян і кубинців у ситуації з Венесуелою, Помпео сказав, що тільки в апараті сил безпеки чисельність представників Куби вимірюється тисячами.

За словами держсекретаря США, ці люди в основному контролюють те, що відбувається у Венесуелі.

"Вони контролювали економіку, вони розграбували націю. Вони вимагали, щоб Венесуела протягом багатьох років надавала Кубі суттєву знижку на нафту, завдаючи шкоди венесуельському народу. Кубинці були там і глибоко вкорінювалися протягом багатьох років. Росіяни теж були там, значною мірою захищаючи свої економічні інтереси", – зазначив Помпео.

У Венесуелі триває політична криза. 10 січня 2019 року Ніколас Мадуро, який очолює країну з 2013 року і набрав найбільше голосів на виборах 2018 року, склав президентську присягу. 15 січня підконтрольний опозиції парламент визнав Мадуро узурпатором.

23 січня голова парламенту Хуан Гуайдо оголосив себе виконувачем обов'язків президента країни.

США, більшість країн Латинської Америки та Євросоюзу визнали Гуайдо тимчасовим президентом, Росія підтримала Мадуро.

19 квітня Гуайдо анонсував заключний етап звільнення від режиму Мадуро, який почнеться 1 травня.

30 квітня він заявив, що до протестувальників приєдналися венесуельські військові. У Каракасі почалися зіткнення супротивників Мадуро з поліцією.

Увечері 30 квітня президент США Дональд Трамп висунув вимогу до Куби повернути додому військовослужбовців кубинської армії, які допомагають режиму Мадуро боротися з демонстрантами. В іншому разі він пообіцяв ввести проти Острова свободи масштабні санкції.

У ніч на 1 травня Мадуро заявив, що спробу державного перевороту пригнічено. Правозахисники повідомили про 119 затриманих.

1 травня Гуайдо розповів, що до протестувальників у Венесуелі приєдналося недостатньо військових для перемоги, і закликав продовжувати акції протесту. За даними опозиції, унаслідок  акцій протесту у Венесуелі загинуло доє осіб.

Держсекретар США Майк Помпео припустив американське військове втручання у Венесуелі. Глава Пентагону скасував поїздку в Європу у зв'язку із ситуацією у Венесуелі.