Порошенко: Щойно було звільнено українського моряка Новічкова

Порошенко: Особисто подякував бабусі Андрія за віру у вирішення ситуації
Фото: ЕРА

Український моряк Андрій Новічков перебуває на території посольства України в Ірані, повідомив президент України Петро Порошенко.

В Ірані було звільнено з ув'язнення українського моряка Андрія Новічкова, обвинуваченого іранською владою у вбивстві. Про це повідомив президент України Петро Порошенко у Facebook.

"Щойно було звільнено українського моряка Новічкова. Зараз Андрій перебуває на території посольства України в Ірані. Вітаю одеситів із поверненням нашого земляка", – написав він.

Порошенко особисто повідомив про звільнення моряка його бабусю Олену Миколаївну.

"Подякував їй за стійку позицію і віру у вирішення ситуації. Вона отримала від мене чіткий наказ – привести свій артеріальний тиск у норму і вже за кілька днів бути готовою обійняти свою рідну людину", – розповів президент.

17 січня 2017 року на судні Arezoo під прапором Ірану молодший рядовий матрос Мохаммад Бахранпур, за національністю іранець, вистрибнув за борт. Старший помічник капітана Новічков був свідком цієї події. Українець підняв тривогу та організував рятувальні роботи. Тіла матроса знайдено не було. Після прибуття в Іран українця зняли із судна і відвезли до суду, де висунули обвинувачення у вбивстві.

Новічков понад рік перебував в іранській в'язниці. Йому загрожувала смертна кара через повішення. 10 травня 2018 року на сайті президента України було опубліковано петицію з проханням до Порошенка втрутитися у ситуацію з українським моряком.