Посол США у РФ про призупинення видавання віз: Це не помста. Це результат рішення російського уряду

Теффт: Найважче доводиться нашим російським співробітникам
Фото: EPA

Штат посольства США у РФ скоротили настільки, що довелося перерозподіляти кадрові ресурси для розв'язання цілої низки завдань, зазначив посол США у РФ Джон Теффт.

Призупинення видавання віз посольством США в Росії – "реальні наслідки обмеження чисельності американських дипломатів". Про це заявив посол США в Росії Джон Теффт, відповідаючи на запитання користувачів соцмереж. Його відповіді, зняті на відео, було опубліковано 30 серпня на сайті посольства.

"Це не помста. Але наш штат скоротили настільки, що нам довелося перерозподіляти свої кадрові ресурси для розв'язання цілої низки завдань. І видавання віз – одна з них. Ми зробимо все, що в наших силах, щоб покращити ситуацію з візами, але ми намагаємося бути з росіянами відкритими та відвертими. Слід мати на увазі, що це результат рішення російського уряду", – заявив дипломат.

Говорячи про долю співробітників американських дипвідомств у РФ, які потрапили під скорочення, він зазначив, що "це все загалом дуже сумно".

"Найважче доводиться нашим російським співробітникам. І в добрі, і в погані часи вони працюють заради однієї мети – допомогти Росії та Америці знайти взаєморозуміння. І щодо багатьох із них – висококваліфікованих спеціалістів, працівників, співробітників служби безпеки та інших – ми були змушені ухвалити нелегкі кадрові рішення", – сказав Теффт.

У грудні 2016 року в межах санкційного пакета проти РФ влада США вилучила дві заміські резиденції російських дипломатів у Нью-Йорку та Меріленді. Крім того, Державний департамент США оголосив персонами нон ґрата 35 російських дипломатів.

28 липня 2017 року у відповідь на санкційну політику США російська сторона вирішила призупинити з 1 серпня використання посольством США в Росії всіх складських приміщень на Дорожній вулиці в Москві і дачі в Срібному Бору. Крім того, США запропонували скоротити кількість американських дипломатів на території РФ.

21 серпня в посольстві США в Росії заявили, що Вашингтон призупинив видавання неімміграційних віз на всій території РФ на невизначений термін. 1 вересня цю процедуру відновлять у Москві.

Спікер МЗС РФ Марія Захарова назвала призупинення видавання віз із боку США "геноцидом звичайних людей".