Посол США у РФ заявив, що в його країни багато спільного з Росією

Гантсман: Ми вирушили в космос, там ми найкращі друзі
Фото: ЕРА

Росія і США стали "найкращими друзями", тільки покинувши земну атмосферу або, наприклад, у концертному залі, зазначив посол США у РФ Джон Гантсман.

У Росії і США більше спільного, ніж того, що розділяє ці країни. Про це посол США у РФ Джон Гантсман заявив в інтерв'ю телеканала "Санкт-Петербург".

"Колись ми разом вирушили в космос. Америка і Росія. Сьогодні наші країни на космічній станції десь років 30. Ми вирушили в космос, там ми найкращі друзі. Тільки покинувши земну атмосферу, ми стали ними. Або, наприклад, у концертному залі. Як моя дочка, яка грала Рахманінова в Москві з російським піаністом. Це було чудово. На концерті, у лабораторії або космосі – у нас чудові стосунки. А в політиці й іноді в дипломатії ми не співпрацюємо", – сказав він.

На думку дипломата, у відносинах між країнами варто взяти приклад зі взаємин у сфері науки, культури і технологій.

"Тому що все можливо. Чому? Тому що в нас дуже багато спільного. Про що ми інколи забуваємо. Більше, ніж того, що нас розділяє", – заявив Гантсман.

На запитання, які спільні риси є в американського і російського народу, посол назвав бажання "жити в країні з хорошою освітою та охороною здоров'я, безпечним і чистим навколишнім середовищем".

"У цьому ми схожі. У плані міжнародної політики нас об'єднує боротьба з тероризмом. У нас є певні спільні зобов'язання. Зараз у нас спільні зусилля в Сирії. США і Росія працюють із питання протидії тероризму. Санкт-Петербург прекрасно знає, що таке тероризм. Я маю на увазі теракт у метро. Такі події об'єднують людей і країни", – зазначив Гантсман.

У вересні офіційні представники Держдепартаменту США погодилися, що відносини США і РФ "не на найпрекраснішому етапі".