Посол України закликав усунути фронтмена гурту Scooter із журі телешоу через незаконне відвідання Криму

Гурт Scooter виступив у Криму 4 серпня
Фото: EPA

Посол України в Німеччині Андрій Мельник заявив, що соліст гурту Scooter Ейч Пі Бакстер злісно порушує закони України.

Посол України в Німеччині Андрій Мельник у Twitter закликав усунути фронтмена гурту Scooter Ейч Пі Бакстера із журі шоу DSDS ("Німеччина шукає суперзірку") через незаконне відвідування колективом окупованого Криму.

"Закликав організаторів кастинг-шоу DSDS виключити з журі Бакстера, який злісно порушує закони іншої держави", – написав дипломат.

4 серпня гурт Scooter прилетів до окупованого Криму, де виступив на фестивалі ZBFest у Балаклаві. 5 серпня прокуратура АРК унесла відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ст. 332-1 Кримінального кодексу України за фактом порушення іноземцями порядку в'їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї. Санкція статті передбачає до восьми років позбавлення волі.

Росія анексувала Крим після незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна й більшість країн світу. Наразі між материковою Україною і Кримом діє контрольно-пропускний режим, а Київ де-факто не контролює півострова.

За українським законодавством, відвідування окупованого Росією Криму легальним способом можливе з території України через контрольні пункти "Каланчак", "Чаплинка" й "Чонгар" в Херсонській області та тільки з дозволу української влади.