Правозахисник Пономарьов попросив російських тюремників відпустити його на похорон Алексєєвої

Лев Пономарьов (у центрі) відбуває 16 діб арешту за порушення правил проведення публічного заходу
Фото: ЕРА

Глава руху "За права человека" Лев Пономарьов попросив дозволити йому взяти участь в організації похорону російської правозахисниці Людмили Алексєєвої.

Керівник руху "За права человека" Лев Пономарьов, який відбуває 16 діб арешту за "повторне порушення правил проведення публічного заходу", 9 грудня звернувся до Тверського суду Москви із проханням дозволити йому відвідати похорон правозахисниці Людмили Алексєєвої. Про це повідомила менеджер правозахисту "Открытой России" Поліна Немировська "Интерфаксу".

У заяві правозахисник просить суд винести постанову про припинення виконання адміністративного арешту у зв'язку з виникненням виняткових важких обставин – смерті близької людини.

Пономарьов попросив дати йому можливість попрощатися з близькою людиною і допомогти в організації похорону. Правозахисник додав, що тісно співпрацював з Алексєєвою в межах Московської Гельсінської групи протягом 10 років.

Пономарьова заарештували 5 грудня на 25 діб "за повторне порушення правил проведення публічного заходу". Приводом для арешту стало повідомлення на сторінці правозахисника у Facebook із запрошенням до участі у несанкціонованій акції "За наших і ваших дітей" на підтримку фігурантів кримінальних справ "Сети" і "Нового величия", яка відбулася біля будівлі ФСБ на Луб'янці 28 жовтня.

7 грудня Мосміськсуд скоротив арешт до 16 діб.

8 грудня в Москві на 92-му році життя померла найстаріша російська правозахисниця, глава Московської Гельсінської групи Алексєєва. Церемонія прощання з нею відбудеться 11 грудня в Центральному будинку журналіста в Москві.