Прем'єр Греції привітав голосування в парламенті Македонії за перейменування країни

Ціпрас привітав голосування у парламенті Македонії
Фото: EPA

Прем'єр Греції Алексіс Ціпрас заявив, що зміна назви Македонії відкриває шлях для реалізації історичної угоди між країнами.

Прем'єр-міністр Греції Алексіс Ціпрас 20 жовтня привітав рішення парламенту Македонії про перейменування країни. Про це повідомило агентство Reuters.

Ціпрас зазначив, що день ухвалення цього рішення став "символічним і історичним" і зміна назви Македонії "відкриває шлях для реалізації історичної угоди" між країнами.

Прем'єр Греції нагадав, що реалізація угоди дасть можливість Македонії приєднатися до міжнародних організацій, таких як Європейський союз і НАТО.

Спір щодо назви Македонії тривав понад 25 років. Греція послідовно блокувала євроінтеграційні прагнення Македонії, протестуючи проти назви цієї держави, яку в Афінах уважають грецьким етнонімом.

12 червня 2018 року прем'єр-міністри Македонії та Греції Зоран Заєв і Алексіс Ціпрас оголосили, що новою конституційною назвою Республіки Македонія стане "Північна Македонія". Домовленість привітали в НАТО і Європейському союзі.

Президент Македонії Георге Іванов відмовився підписувати рішення уряду країни про перейменування, але парламенту вдалося подолати його вето.

30 вересня перейменування країни підтримали на консультативному референдумі 91,46% тих, хто взяв у ньому участь, повідомила "Нова Македонија" за підсумками підрахунку 100% бюлетенів. Однак явка становила 36,91% за необхідного мінімуму 50%.

19 жовтня парламент Македонії більшістю голосів підтримав зміни до конституції, які дадуть країні нову назву "Північна Македонія". Для завершення процедури парламент має провести ще два голосування – необхідна підтримка більшості і конституційної більшості.