Президент Грузії Маргвелашвілі: Сюсюкання із Росією не принесло нічого доброго країнам, які намагалися її заспокоїти

Президент Грузії: Ми не зупинимося ні з погляду розвитку країни, ні подальшого розвитку демократії
Фото: president.gov.ge

Президент Грузії Георгій Маргвелашвілі назвав Росію агресором, чий апетит після захоплення та агресії тільки зростає.

Загравання із Росією нічого доброго не принесло тим країнам, які хотіли її заспокоїти. Про це повідомив президент Грузії Георгій Маргвелашвілі під час виступу перед учасниками круглого столу "Довгостроковий мир і безпека – через 10 років після війни Росія – Грузія 2008 року", пише прес-служба президента Грузії.

"Навіть із найпрагматичнішим досвідом ми можемо бачити, що сюсюкання із Росією не принесло нічого доброго для тих країн, які намагалися заспокоїти Росію. А також тим, хто намагався досягти відчуття, що це може закінчитися одним або двома шматками. Апетит агресора тільки зростає після захоплення та агресії", – заявив Маргвелашвілі.

Він підкреслив, що Грузія точно знає плани Росії, які почалися із першого дня незалежності, – зупинити Грузію будь-яким механізмом, який створить труднощі для країни.

"Наша відповідь на цю позицію Росії така – ми не зупинимося ні з погляду розвитку країни, ні подальшого розвитку демократії, ні інтеграції в Євросоюз, ні інтеграції в НАТО. Усі стратегічні плани, які поставило суспільство, зазначено головними пунктами політичного порядку денного, і виконання цих планів є гарантією того, що територіальна цілісність і суверенітет Грузії будуть відновлені мирно", – додав Маргвелашвілі.

8–12 серпня 2008 року між Росією і Грузією відбувся збройний конфлікт. Російські війська спільно з південноосетинськими формуваннями витіснили грузинські війська з Південної Осетії, яка офіційно є частиною Грузії, тимчасово зайнявши низку прилеглих до конфліктної зони районів Грузії. Згодом Росія визнала незалежність Південної Осетії та Абхазії.

Після конфлікту Росія і Грузія припинили дипломатичні відносини.

Абхазія і Південна Осетія, згідно з грузинським законодавством, – окуповані території РФ. Регіони проголосили незалежність від Тбілісі на початку 90-х років. У 2000-х роках незалежність Абхазії і Південної Осетії визнали чотири країни: Росія, Нікарагуа, Венесуела і Науру.