Прокуратура Сицилії порушила справу проти глави МВС Італії Сальвіні через ситуацію з мігрантами

25 серпня Сальвіні дозволив мігрантам висадитися на берег
Фото: EPA

Главу міністерства внутрішніх справ, віце-прем'єра Італії Маттео Сальвіні підозрюють у незаконному обмеженні свободи африканських біженців на судні Diciotti і зловживанні службовим становищем.

Прокуратура італійської Сицилії порушила кримінальну справу проти глави міністерства внутрішніх справ, віце-прем'єра Італії Маттео Сальвіні, повідомляє 26 серпня ANSA.

Сальвіні підозрюють у незаконному обмеженні свободи африканських біженців і зловживанні службовим становищем.

За розпорядженням міністра внутрішніх справ Італії понад п'ять діб мігрантам із африканських країн забороняли покинути судно Diciotti.

Судно дрейфувало в міжнародних водах біля порту в Катанії, оскільки Італія і Мальта сперечалися про те, кому приймати африканських біженців.

25 серпня Сальвіні дозволив висадитися мігрантам. За його словами, більшу частину з них прийме церква. 26 серпня 137 мігрантів висадилися на берег, зазначає ANSA.

Судно Diciotti, яке підібрало 177 мігрантів (переважно еритрейців), прибуло на Сицилію 20 серпня, після того, як Мальта відмовилася допустити його в свої порти. Сальвіні дав дозвіл покинути корабель тільки 27 неповнолітнім. 24 серпня мігранти, які перебувають на судні Diciotti, оголосили голодування.

У порту Катанії щодня відбувалися акції, які дістали назву "протести аранчино", писала Repubblica. Місцеві жителі приносили аранчино – рисові кульки з начинкою, що символізувало гостинність італійців, і вимагали, щоб глава МВС скасував заборону і дозволив біженцям залишитися у країні.

Протягом перших семи місяців 2018 року в Італію прибуло 16,6 тис. біженців. Новий уряд країни заявив про перегляд норм допуску нелегальних мігрантів на свою територію. 11 червня Сальвіні заборонив допускати в порти Італії судно Aquarius, на борту якого перебувало 629 людей, що прибули з Лівії.

29 червня він заявив, що порти Італії будуть все літо закритими для суден неурядових місій, які транспортують біженців.