Путін: Я не царюю. Я працюю щодня

Путін заявив, що поки не знає, чим буде займатися за чотири роки
Фото: EPA

Президент Росії Володимир Путін не вважає себе царем, тому що цар  "це той, хто сидить, зверху поглядає і тільки шапку приміряє", а він щодня працює.

Президент Росії Володимир Путін не вважає, що його можна називати царем. Про це він сказав в інтерв'ю ТАСС, яке 19 березня опублікували на YouTube.

"Це не відповідає дійсності. Це так, знаєте, можна було б когось іншого назвати царем. Я ж працюю щодня, я не царюю. Цар це той, хто сидить, зверху поглядає і каже: ось накажу, і там щось зроблять. А сам тільки шапку приміряє і поглядає в дзеркало. Я працюю щодня", – сказав Путін.

Журналіст запитав президента РФ, чи залишиться він "із нами назавжди". Президент відповів: "Якщо ви захочете. Питання: в якій ролі?" У нього уточнили, а в якій ролі він сам себе бачить.

"Не знаю, подивимося. Попереду ще багато часу... Попереду ще чотири роки, у мене зараз немає відповіді", – сказав Путін.

Він погодився з журналістом, що через цю невизначеність "еліти [в РФ] можуть нервуватися".

"Це я розумію, так. Еліти можуть нервуватися. Це мінус. Є ймовірність розбалансування, я усвідомлюю це. Але все-таки первинне джерело влади це народ. Я кажу без позування всякого. Для мене це дуже важливо. Мені дуже важливо відчувати, розуміти, чого люди хочуть. Це принципове питання", – заявив він.

Путін сказав, що йому "навіть на думку не спадало", що він стільки років перебуватиме при владі. Він стверджує, що у 2008 році не знав, що за чотири роки повернеться на посаду глави держави.

"Ні. Тобто як варіант це було, але так, щоб знав, ні, звичайно. Але як варіант така можливість була", – сказав він.

Путін обіймає пост президента із 2000 року з перервою у 2008–2012 роках, коли він був главою уряду.

16 березня Конституційний суд РФ визнав, що закон про поправку до конституції відповідає основному закону країни. Зокрема, закон містить норму про так зване обнулення президентських строків Путіна. Згідно з висновком суду, президент РФ зможе знову брати участь у виборах, незалежно від кількості строків, протягом яких він обіймав посаду глави держави на момент набуття чинності змін до конституції.

Після рішення Конституційного суду поправки в конституцію мають затвердити на всеросійському голосуванні, його призначили на 22 квітня.

Деякі російські вчені, письменники, юристи й журналісти виступили проти внесення поправок в основний закон. 14–15 березня в кількох містах Росії відбулися акції протесту проти обнулення президентських строків Путіна, у Москві затримали приблизно 50 осіб.

Наступні президентські вибори мають відбутися в РФ у 2024 році.