Путін назвав вирок у США росіянці Бутіній "боротьбою за честь погонів"

Путін: Незрозуміло, за що її засудили
Фото: kremlin.ru

Президент РФ Володимир Путін заявив, що росіянці Марії Бутіній, засудженій у США до 18 місяців в'язниці за спробу вплинути на американських політиків, насправді було "нічого висувати".

Російська громадянка Марія Бутіна, яку федеральний суд у США ув'язнив на 18 місяців за спробу вплинути на американських політиків, стала жертвою "боротьби за честь погонів", заявив 27 квітня на прес-конференції за підсумками візиту до Китаю президент РФ Володимир Путін.

Стенограму його виступу опублікував сайт Кремля.

Президента РФ попросили прокоментувати вирок.

"По‑моєму, у коментарях МЗС [Росії] так і зазначено, що це свавілля. Так і є. Незрозуміло, за що її засудили, який злочин вона скоїла. Я думаю, що це той самий випадок, який називається "не втратити обличчя" або "боротьба за честь погонів". Тобто взяли, схопили, посадили дівчину за ґрати. А висувати нічого! Ну нічого висувати. Але так, щоб це не мало зовсім безглуздого вигляду, дали, тикнули 18 місяців, щоб показати, що вона в чомусь винна", – сказав Путін.

Громадянку РФ Марію Бутіну затримали 15 липня 2018 року у Вашингтоні. За даними слідства, починаючи з 2015 року і як мінімум до лютого 2017 року, вона діяла у США за вказівкою російського високопосадовця, який був членом парламенту РФ, а потім працював у Центральному банку Росії.

17 липня 2018 року росіянку обвинуватили в змові і веденні діяльності на користь іноземної держави без реєстрації. Суд відмовився відпускати її під заставу.

28 листопада 2018 року федеральний окружний суддя Таня Чуткан відхилила прохання Бутіної про переведення з одиночної камери в загальну.

13 грудня 2018 року Бутіна частково визнала себе винною у змові з метою завдати шкоди США. Також вона пообіцяла розкрити ім'я людини, яка керувала її діями.

26 квітня Бутіну засудили до 18 місяців в'язниці. Після виходу на волю у 2020 році її депортують.