Путін вважає, що в конституції РФ можна скасувати застереження "поспіль", яке стосується двох президентських строків

Путін: Ваш покірний слуга відслужив два строки, потім пішов із цієї посади і мав конституційне право повернутися на посаду президента
Фото: EPA

Президент РФ Володимир Путін заявив, що застереження "поспіль" щодо президентських строків у конституції "бентежить деяких російських політологів і громадських діячів".

Президент РФ Володимир Путін вважає, що в російській конституції можна було б скасувати слово "поспіль" стосовно двох строків повноважень президента. Про це він сказав на пресконференції 19 грудня, розшифрування якої опубліковано на сайті Кремля.

"Що можна було б зробити, що стосується цих строків? Скасувати застереження "поспіль". У нас два строки поспіль, ваш покірний слуга два строки відслужив, потім пішов із цієї посади і мав конституційне право повернутися на посаду президента, тому що це було вже не два строки поспіль. Воно деяких наших політологів, громадських діячів бентежить. Можна було б його скасувати, напевно", – заявив Путін.

У конституції РФ зазначено, що одна й та сама особа не може обіймати посаду президента Російської Федерації більше ніж два строки поспіль.

Путіна обрали на посаду президента РФ у 2000 році. Після двох строків, у 2008 році, він перейшов на посаду глави уряду РФ, а президентом став Дмитро Медведєв. У 2012 році Путіна знову було обрано главою держави, а потім він виграв президентські вибори 2018 року.

Строк повноважень Путіна спливає у 2024 році, у наступних виборах брати участь він не зможе.