Путін заявив, що сьогодні проведе телефонну розмову з Трампом

Трамп обговорить із Путіним Сирію телефоном
Фото: kremlin.ru

Президент Росії Володимир Путін анонсував телефонні переговори з лідером США Дональдом Трампом щодо врегулювання ситуації в Сирії. За словами лідера Кремля, розмова відбудеться на основі підсумків його зустрічі з президентом САР Башаром Асадом.

Президент Росії Володимир Путін 21 листопада проведе телефонну розмову з президентом США Дональдом Трампом. Про це російський лідер заявив 20 листопада на зустрічі з президентом Сирії Башаром Асадом, повідомляють на сайті Кремля.

За словами Путіна, завдяки "астанинському процесу" сторонам удалося створити зони деескалації в Сирії, що, зі свого боку, "дало можливість почати практично вперше справжній, глибокий діалог з опозицією".

"На основі нашої сьогоднішньої зустрічі я проведу консультації з лідерами тих країн, про які вже згадував. Уже сьогодні заплановано розмову з еміром Катару, завтра – із президентом Сполучених Штатів Америки Дональдом Трампом, потім – із лідерами країн регіону", – додав Путін.

Воєнний конфлікт у Сирії триває з 2011 року. У бойових діях беруть участь урядові війська, опозиціонери, радикальні ісламісти, курди та інші сили. Значну частину Сирії контролювали бойовики ІДІЛ. У вересні 2015 року до конфлікту приєдналася Росія, яка підтримує Асада.

23–24 січня 2017 року в Астані вперше від початку воєнного конфлікту в Сирії представники уряду й опозиційних сил країни зустрілися за столом переговорів. Країни-гаранти Росія, Іран і Туреччина домовилися створити тристоронній механізм контролю за дотриманням режиму припинення вогню в Сирії та недопущення провокацій.

3–4 травня в Астані проходив новий раунд переговорів, у підсумку було підписано спільний меморандум Росії, Ірану та Туреччини про створення чотирьох зон безпеки в Сирії. Сирійська озброєна опозиція відкинула план створення безпечних зон, назвавши його загрозою територіальній цілісності країни, і відмовилася визнати Іран гарантом перемир'я.

11 листопада Путін і Трамп після короткого спілкування в кулуарах на полях саміту Азіатсько-Тихоокеанського економічного співробітництва у В'єтнамі схвалили спільну заяву щодо Сирії. Лідери двох країн "підтвердили важливість зон деескалації як тимчасового заходу щодо зниження насильства в Сирії, виконання домовленостей про припинення бойових дій, покращення безперешкодного гуманітарного доступу та створення умов для остаточного політичного врегулювання конфлікту".