Путін заявив, що запропонував поправки до конституції РФ не для того, щоб продовжити свої повноваження

Путін: Якщо ми говоримо про вибори глави держави, це потрібно зробити на альтернативній основі
Фото: kremlin.ru

Багато речей у Росії працює "не так, як має", цим продиктовано проєкт змін в основний закон, заявив президент країни Володимир Путін. 20 січня він подав законопроєкт про поправки до конституції в Держдуму.

Президент Росії Володимир Путін стверджує, що поправки до конституції країни запропоновано не для продовження його повноважень. Про це він заявив на зустрічі з громадськістю міста Череповець 4 лютого. Зустріч транслював телеканал "RT на русском".

За словами Путіна, протягом років роботи президентом та главою уряду РФ він переконався, що не всі речі "працюють так, як мають".

"Згідно з конституцією, у нас муніципалітети не пов'язані з державою. А має бути єдина система публічної влади, щоб у верхніх поверхів влади була відповідальність за те, що відбувається внизу. А ті, хто працює в муніципалітетах, були пов'язані з країною, з її інтересами. Те саме у багатьох інших сферах. Тому я це запропонував, але не для того, щоб продовжити свої повноваження", – сказав глава Кремля.

Він припустив, що всенародне голосування щодо змін в основний закон РФ відбудеться в розумні терміни.

"Я і запропонував це для того, щоб шляхом цього волевиявлення було ухвалено ці поправки або не ухвалено. А якщо ухвалено, щоб ніхто не міг сказати, що тут щось не так. Це вища форма демократії. Чи потрібно в такий спосіб продовжувати повноваження чинного президента? Думаю, що ні. Якщо ми говоримо про вибори глави держави, це потрібно зробити на альтернативній основі", – заявив Путін.

15 січня Путін звернувся з посланням до Федеральних зборів, під час якого запропонував внести низку змін у конституцію РФ.

20 січня російський президент подав проєкт закону про поправку до конституції РФ на розгляд Держдуми. Його одноголосно ухвалили в першому читанні 23 січня.

Друге читання президентського законопроєкту в Державній думі заплановано на 11 лютого.

У документі, зокрема, запропоновано унеможливити обіймати посаду глави держави більше ніж два строки, закріпити пріоритет конституції над міжнародним правом, а також розширити повноваження Конституційного суду. Група експертів переконана, що в такий спосіб Путін намагається вирішити проблему збереження влади після 2024 року, коли закінчується його черговий президентський строк. Путін є президентом РФ із 2000 року з невеликою перервою. За чинною конституцією, він не може балотуватися на посаду глави Кремля 2024 року.