Путін запропонував Японії укласти мирний договір без попередніх умов

Путін заявив, що Москву турбують американські системи протиракетної оборони в Азійсько-Тихоокеанському регіоні

Фото: ЕРА

Президент Росії Володимир Путін запропонував прем'єр-міністру Японії Сіндзо Абе врегулювати всі спірні питання вже на основі укладеного мирного договору.

Президент РФ Володимир Путін запропонував Японії укласти мирний договір до кінця року без попередніх умов. Про це він заявив на засіданні Східного економічного форуму, звертаючись до прем'єр-міністра Японії Сіндзо Абе, пише ТАСС.

На думку Путіна, усі спірні питання між Японією і Росією можна буде врегулювати пізніше "як друзям" на основі мирного договору. На його думку, це допомогло б вирішити проблеми, яких не вирішено протягом 70 років.

За словами російського президента, ідея про мирний договір спала йому на думку щойно. Путін також заявив, що Москву непокоїть просування американських систем протиракетної оборони в Азійсько-Тихоокеанський регіон, що теж може бути темою переговорів.

Путін також назвав Японію природним партнером РФ, із яким Москва хоче розвивати повноцінні відносини.

Після Другої світової війни чотири острови Курильської гряди – Ітуруп, Кунашир, Шикотан і група Хабомай – увійшли до складу СРСР. Японія оскаржує це і домагається повернення островів під юрисдикцію Токіо.

Через спори про Курильські острови Японія і РФ досі не уклали мирного договору після закінчення Другої світової.

У грудні 2016 року Абе і Путін обговорили можливість ведення спільної економічної діяльності на спірних островах Курильської гряди.

7 вересня 2017 року Абе закликав "поставити крапку в ненормальній ситуації" навколо Курил.