Рада ЄС підтримала зниження дозволеного рівня викидів для бензинових і дизельних авто

У ЄС можуть посилити вимоги до екологічності автомобілів
Фото: EPA

Забруднене повітря залишається головною екологічною причиною проблем зі здоров'ям у Європейському союзі. У зв'язку з цим Рада ЄС закликала вдосконалювати європейське законодавство для поліпшення якості повітря і зниження рівня шкідливих викидів.

Рада ЄС 5 березня затвердила висновки про якість повітря, що "дає політичні орієнтири" для подальшої боротьби за зниження рівня шкідливих викидів. Про це повідомила пресслужба ради.

Рада визнала, що політика європейських держав "зробила істотний внесок у поліпшення якості повітря, але потрібно зробити ще більше, щоб зменшити негативний вплив забруднення повітря на здоров'я і довкілля".

"Хоча кількість людей, які страждають від забруднення повітря, помітно зменшилася із 2008 року, це залишається найзначнішою екологічною причиною проблем зі здоров'ям у ЄС. За наявними даними, щороку воно призводить до понад 400 тисяч передчасних смертей", – ідеться в повідомленні.

Рада закликала вдосконалювати законодавчу базу "для забезпечення високої якості повітря у всіх країнах Євросоюзу".

Також Рада ЄС підтримала зусилля Єврокомісії, спрямовані на забезпечення мобільності з нульовим рівнем викидів (ідеться про електромобілі та авто на водневих двигунах), жорсткість стандартів викидів для бензинових і дизельних автомобілів, а також на зниження рівня викидів від морського, авіаційного та іншого транспорту.

4 листопада 2016 року набула чинності Паризька кліматична угода, яка має замінити Кіотський протокол, що закріплював нормовані зобов'язання зі скорочення викидів парникових газів.

Угода передбачає: обмеження викидів парникових газів до рівня, коли їх будуть повністю поглинати рослини та океани, до кінця цього сторіччя; уповільнення зростання середньорічної температури, щоб вона не перевищувала більше ніж на 2 °C середньорічну температуру планети у доіндустріальні часи; створення фонду, за допомогою якого багаті країни  допомагатимуть бідним переходити на чистіші види енергії.

Регулювання вжитих заходів мають розпочати із 2020 року.

У 2020 році Євросоюз виділить на боротьбу зі зміною клімату 21% бюджету.