Рада ЄС затвердила санкції проти росіян, причетних до отруєння Скрипалів

Санкції містять заборону на поїздки до ЄС, заморожування активів для фізичних осіб та юридичних осіб
Фото: ЕРА

Євросоюз увів санкції проти керівника ГРУ Росії, його заступника і двох співробітників спецслужби через отруєння у Великобританії російського екс-розвідника Сергія Скрипаля та його доньки Юлії.

Рада Європейського союзу із закордонних справ затвердила введення санкцій щодо осіб, причетних до застосування і поширення хімічної зброї. Про це йдеться у повідомленні на сайті Ради ЄС.

До санкційного списку потрапили два співробітники, голова та заступник голови ГРУ Росії, ідеться в документі.

Чиновників ГРУ назвали відповідальними за транспортування і застосування у британському Солсбері 4 березня 2018 року нервово-паралітичної речовини "Новачок", за допомогою якої отруїли колишнього російського розвідника Сергія Скрипаля і його дочку Юлію.

Крім того, до санкційного списку занесено п'ятьох сирійців і Науково-дослідний центр Сирії, які відповідальні за розроблення і виробництво хімічної зброї.

Санкції містять заборону на поїздки до ЄС, заморожування активів для фізичних та юридичних осіб.

Прізвища людей, які потрапили під санкції, оприлюднять в Офіційному журналі ЄС найближчим часом, ідеться у повідомленні.

ГРУ РФ зараз очолює Ігор Костюков. 21 листопада помер попередній начальник ГРУ Ігор Коробов, йому було 62 роки.

Брюссельський кореспондент "Радіо Свобода" Рікард Йозвяк у своєму Twitter уже назвав прізвища: це офіцери Головного управління Генштабу РФ Анатолій Чепіга (відомий як Руслан Боширов) та Олександр Мішкін (Олександр Петров), а також чинний начальник Головного управління Генштабу Ігор Костюков і його заступник Володимир Алексєєв.

У Кремлі нові санкції вже назвали безпідставними.

Скрипаля і його дочку Юлію отруїли в березні 2018 року в британському Солсбері розробленим у РФ нервово-паралітичним агентом "Новачок". Їм вдалося вижити після замаху.

5 вересня 2018 року в прокуратурі Британії назвали прізвища, під якими підозрювані у скоєнні отруєння в'їхали в країну – Олександр Петров і Руслан Боширов. Прем'єр-міністр країни Тереза Мей підкреслила, що вони є офіцерами ГРУ.

Двоє чоловіків, чиї фото опублікувала британська прокуратура, заявили в телеінтерв'ю, що справді були в Солсбері в березні, але їздили туди винятково на екскурсію. Свою причетність до отруєння та до роботи у ГРУ вони заперечували.

У розслідуванні групи Bellingcat і The Insider ідеться, що в скоєнні хіматаки підозрюють офіцерів Головного управління Генштабу РФ Анатолія Чепігу та Олександра Мішкіна – це справжні імена "Петрова" і "Боширова".

У грудні 2018 року міністерство фінансів США занесло до санкційного списку 18 росіян, серед яких Чепіга і Мішкін.

6 січня 2019 року The Telegraph повідомила, що влада Великобританії встановила всі обставини замаху на Скрипалів, а також слід, який веде просто до президента Росії Володимира Путіна.