Радбез ООН протягом останніх 10 років не розв′язав жодної великої кризи – Грібаускайте

Грібаускайте заявила, що Радбез ООН не здатний зупинити диктаторів, які розробляють ядерну зброю
Фото: ЕРА

Члени Ради Безпеки ООН зловживають своїм правом вето, уважає президент Литви Даля Грібаускайте.

Рада Безпеки ООН не виконує своїх функцій. Таку думку 27 вересня на сесії Генеральної Асамблеї ООН висловила президент Литви Даля Грібаускайте, повідомляє сайт організації.

"Майже в усіх великих кризах останнього десятиліття – від Сирії до України, від М'янми до Ємену – Рада Безпеки виявлялася не в змозі відіграти відповідну роль. Це траплялося через те, що держави не могли піднятися вище за свої національні інтереси, використовували з метою обструкції своє право вето", – сказала вона.

За словами президента Литви, створений для протидії застосуванню зброї масового знищення Радбез не здатний зупинити "диктаторів, які розробляють ядерну зброю і використовують хімічну зброю проти цивільних осіб у наших містах".

Грібаускайте вважає, що міжнародні установи слід удосконалити, щоб вони відповідали новим реаліям".

До складу Ради Безпеки входять 15 держав-членів – п'ять постійних (Великобританія, Китай, Росія, США і Франція) і 10 непостійних, яких обирає Генеральна Асамблея ООН на дворічний термін. Відповідно до Статуту ООН, країну, яка головує, у порядку ротації змінюють кожного місяця в алфавітному порядку.

Радбез ООН, згідно зі статутом, відповідає за підтримання міжнародного миру і безпеки. Він може вводити міжнародні санкції, дозволяти проведення військових операцій, скеровувати миротворчі місії.

Постійних членів ради наділено правом вето, тобто рішення в раді може бути ухвалено, тільки якщо його підтримали всі постійні члени.

Росія, зокрема, понад 10 разів блокувала в ООН резолюції, які стосувалися розслідування застосування в Сирії хімічної зброї.

У травні 2018 року постійний представник України при ООН Володимир Єльченко заявив, що Рада Безпеки ООН має здійснити реформування з обмеженням права вето для її постійних членів.