Радник Трампа Пападопулос намагався організувати зустріч із Путіним перед виборами в США – The Washington Post

Листи радника Трампа у 2016 році вивчають у Конгресі в межах розслідування зв'язків президента США з РФ
Фото: ЕРА

Радник Дональда Трампа, який був у 2016 році кандидатом у президенти США, Джордж Пападопулос в електронних листах пропонував організувати зустріч із президентом РФ Володимиром Путіним, щоб обговорити зв'язки між Сполученими Штатами та Росією після американських виборів, повідомляє The Washington Post.

У березні 2016 року радник Дональда Трампа, який був на той час кандидатом у президенти США, Джордж Пападопулос запропонував членам передвиборчого штабу організувати зустріч із російським керівництвом, включно з президентом Володимиром Путіним, пише The Washington Post.

Пападопулос, якого в березні 2016 року було призначено радником Трампа із зовнішньої політики, надіслав електронні листи під заголовком "Зустріч із російським керівництвом, включно з Путіним" сімом членам передвиборчого штабу Трампа.

Ці листи нині вивчають у Конгресі США в межах розслідування імовірних зв'язків Трампа з російською владою.

Пападопулос у листах запропонував організувати "зустріч між нами та російським керівництвом, щоб обговорити зв'язки між США та Росією за Трампа на посаді президента".

Ці ініціативи викликали стурбованість членів передвиборчої команди Трампа, зазначає The Washington Post. Один із керівників передвиборчого штабу – Сем Кловіс – запропонував обговорити цю ідею з партнерами по НАТО, а радник Чарльз Кубік зазначив, що ця зустріч може виявитися порушенням американських законів, які забороняють не уповноваженим на це особам проводити переговори з представниками інших країн від імені уряду США.

Тодішній голова передвиборчого штабу Трампа Пол Манафорт відхилив пропозицію Пападопулоса провести зустріч із російським керівництвом, зазначає видання.

Через три місяці після того, як Пападопулос наполягав на зустрічі між Трампом і Путіним, син президента США та його зять Джаред Кушнер зустрілися з делегацією на чолі з російським адвокатом Наталією Весельницькою, яка запропонувала компромат на кандидата від Демократичної партії Гілларі Клінтон. На цій зустрічі в червні 2016 року був присутній також Манафорт, пише The Washington Post.

26 липня федеральні агенти вилучили документи й інші матеріали в будинку Манафорта. Обшуки проводили в межах спеціального розслідування про втручання Росії у вибори США в 2016 році.

3 серпня The Wall Street Journal із посиланням на джерела повідомило, що спеціальний прокурор Роберт Мюллер залучив до розслідування про втручання Росії у вибори президента США велике журі присяжних у Вашингтоні. За інформацією агентства Reuters, виклики журі пов'язані із зустріччю сина Трампа з Весельницкою у 2016 році. За даними CNN, розслідування зосереджено на можливих фінансових зв'язках Трампа з Росією.

У жовтні 2016 року влада США офіційно обвинуватила Росію у зламі серверів американських партій, а також у втручанні в процес президентських виборів у країні. У Кремлі ці обвинувачення назвали "нісенітницею".

10 грудня ЦРУ дійшло висновку, що Росія втручалась у президентські вибори у США з метою допомогти Трампу здобути перемогу. Речник Кремля Дмитро Пєсков назвав такі звинувачення "непристойними".

В опублікованій доповіді американської розвідки йдеться, що президент РФ Володимир Путін особисто наказав почати кампанію з утручання у вибори у США.