Трамп: Расизм – це зло. Ті, хто вдається до насильства, керуючись ним, – злочинці

Трамп: Ті, хто вдається до насильства в ім'я фанатизму, б'ють у саме серце Америки
Фото: EPA

Американці – нація, заснована на істині, що всі створені рівними, заявив президент США Дональд Трамп, коментуючи розслідування суботніх заворушень у Шарлотсвіллі.

Президент США Дональд Трамп, говорячи про перебіг розслідування суботніх заворушень у Шарлотсвіллі, засудив прояви расизму. Заяву американського лідера опублікувала прес-служба Білого дому.

"Расизм – це зло. І ті, хто вдається до насильства, керуючись ним, є злочинцями і бандитами, зокрема ку-клукс-клан, неонацисти, шанувальники вищості білої раси та інші групи ненависті, яким огидне все, що ми, американці, цінуємо. Ми – нація, заснована на істині, що всі створені рівними. Ми рівні в очах нашого творця. Ми рівні за законом. І ми рівні відповідно до нашої конституції. Ті, хто вдається до насильства в ім'я фанатизму, б'ють у саме серце Америки", – сказав Трамп.

Президент висловив співчуття через смерть американки Гізер Геєр і двох поліцейських, які загинули під час заворушень у Шарлотсвіллі. Він запевнив, що винних у трагедії буде притягнуто до відповідальності.

Заворушення в американському місті Шарлотсвіллі (штат Вірджинія) 12 серпня були спричинені планами демонтувати в парку Звільнення пам'ятник генералу Роберту Лі, який командував армією південних штатів під час громадянської війни 1861–1865 років. У зіткненнях брали участь противники і прихильники демонтажу. Поранення дістало кілька учасників заворушень. Через подію у штаті ввели режим надзвичайного стану.

Під час акції протесту на мітингувальників наїхав автомобіль. Унаслідок події загинула 32-річна жінка, кілька десятків осіб дістало травми.

13 серпня біля Шарлотсвілля розбився вертоліт із поліцейськими, який використовували для охорони громадського порядку, двоє людей загинуло.

Раніше Трамп засудив "обурливі" зіткнення у Шарлотсвіллі, але не став звинувачувати якусь конкретну групу, заявивши, що винна "ненависть багатьох сторін".