Робоча група ООН із безпідставних затримань заявила, що "глибоко стурбована" запобіжним заходом Ассанжу

Ассанж дістав практично максимальний термін, передбачений законами Британії, за свій злочин
Фото: ЕРА

У робочій групі ООН із безпідставних затримань уважають, що призначене судом Великобританії покарання у вигляді 50 тижнів в'язниці за порушення умов звільнення під заставу засновнику WikiLeaks Джуліану Ассанжу непропорційне до цього злочину.

Робоча група ООН із безпідставних затримань рекомендувала уряду Великобританії звільнити з в'язниці засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа. Про це йдеться в заяві, опублікованій 3 травня на сайті управління верховного комісара з прав людини (УВКПЛ ООН).

1 травня королівський суд Сазерка засудив Ассанжа до 50 тижнів тюремного ув'язнення за порушення правил виходу під заставу.

"Робоча група з безпідставних затримань глибоко стурбована діями, зокрема невідповідним вироком, ухваленим панові Ассанжу. Робоча група вважає, що порушення умов застави є незначним проступком", – заявили в УВКПЛ.

У групі зазначили, що Ассанж дістав практично максимальний термін, передбачений законами Британії, і вирішили, що його перебування під арештом має ознаки "безпідставного затримання".

11 квітня британські поліцейські затримали інтернет-активіста, коли влада Еквадору відкликала дозвіл на його політичний притулок. Ассанж переховувався від судових переслідувань в еквадорському посольстві в Лондоні із 2012 року.

Суд у Великобританії розгляне запит про екстрадицію засновника WikiLeaks у США, де йому загрожує до п'яти років позбавлення волі за публікацію витоків таємних військових документів. Ассанж відмовився від добровільної екстрадиції.