Росія та Китай прослуховують телефон Трампа – The New York Times

Загалом у Трампа є три iPhone: два налаштувало Агентство національної безпеки США, а третій не захищено
Фото: ЕРА

Помічники президента США Дональда Трампа не раз попереджали його про те, що розмови мобільним телефоном небезпечні, пише The New York Times. Однак американський лідер не хоче розлучатися зі своїми смартфонами.

Шпигуни з Росії та Китаю часто прослуховують розмови президента США Дональда Трампа, коли він використовує свій незахищений iPhone, щоб провести неформальні бесіди, повідомила 24 жовтня The New York Times, посилаючись на колишніх і нинішніх американських чиновників.

Співрозмовники розповіли, що таку інформацію має розвідка США. Помічники Трампа не раз попереджали його про те, що розмови мобільним телефоном небезпечні і російські й китайські шпигуни регулярно їх прослуховують. Однак американський лідер не хоче розлучатися зі своїми смартфонами.

За словами співрозмовників видання, співробітники Білого дому можуть тільки сподіватися, що під час розмов із допомогою iPhone Трамп утримається від обговорення секретної інформації.

Розвідка США вважає, що Китай намагається використовувати одержану під час прослуховування інформацію для впливу на Трампа в питанні торгової війни між Пекіном і Вашингтоном. За змістом телефонних розмов визначають, які аргументи можуть виявитися вагомими для американського президента, до кого він може прислухатися.

Також спецслужби Китаю склали список людей, із якими регулярно говорить Трамп. Китайські підприємці передають їм інформацію, яка, імовірно, має дійти до американського президента. У переліку – виконавчий директор компанії Blackstone Group Стівен Шварцман і колишній керівник мережі казино в Лас-Вегасі Стів Вінн.

Адвокат Вінна відмовився від коментарів, а представник Шварцмана заявив, що бізнесмен був посередником для врегулювання критичних питань між США і Китаєм.

Водночас, за словами джерела The New York Times, Росія не робить "таких витончених зусиль" щодо впливу на Трампа, імовірно, через близькість американського лідера до президента РФ Володимира Путіна.

Загалом у Трампа є три iPhone: два налаштувало Агентство національної безпеки США, а третій не захищено.

У Білому домі не відповіли на запит газети. Також не прокоментували питання захищеності президентського iPhone компанії Apple.

У червні Трамп оголосив про введення для Китаю митного збору в розмірі 25% на товари вартістю $50 млрд. Китай установив тарифи у відповідь. 18 вересня Трамп оголосив про ввізні мита на китайські товари на загальну суму приблизно $200 млрд. Президент попередив, що якщо Пекін вживе заходів у відповідь, Вашингтон додатково запровадить мита на товари вартістю $267 млрд.

18 серпня президент США повідомив, що Росія та Китай можуть втрутитися у виборчий процес у США.