Російський радник президента ЦАР підтвердив існування жандарма Котофіо, якого вважають причетним до загибелі журналістів із РФ

За словами Захарова, Котофіо дійсно працює в жандармерії
Фото: Emmanuel Touaguende Kotofio / Facebook

Радник президента Центральноафриканської Республіки Валерій Захаров підтвердив існування двох основних фігурантів розслідування центру "Досьє", яке курує опозиціонер Михайло Ходорковський, де стверджують, що вбиті в Африці журналісти Орхан Джемаль, Кирило Радченко та Олександр Расторгуєв були пов'язані з місцевим жандармом Еммануелем Котофіо й російським інструктором у ЦАР Олександром Сотовим.

Російський радник президента Центральноафриканської Республіки Валерій Захаров в інтерв'ю виданню "Фонтанка" підтвердив, що жандарм Еммануель Котофіо, якого розслідувачі з проекту опозиціонера Михайла Ходорковського вважають причетним до вбивства російських журналістів, дійсно існує.

За даними розслідувального проекту Ходорковського – центру "Досьє" – жандарм із ЦАР Котофіо стежив за журналістами Орханом Джемалем, Кирилом Радченком та Олександром Расторгуєвим, постійно перебуваючи на зв'язку з їхнім водієм, а також зі співробітником однієї з компаній російського бізнесмена Євгена Пригожина (його називають спонсором приватної військової кампанії "Вагнер") Олександром Сотовим.

За словами Захарова, людина на прізвище Котофіо дійсно працює в жандармерії.

"На ваше прохання я з'ясував, що Котофіо є співробітником жандармерії, але жодного підвищення не мав", – зазначив Захаров.

Він додав, що в ЦАР працював інструктор із РФ Олександр Сотов, проте деталі розкривати відмовився.

31 липня 2018 року в ЦАР стало відомо про загибель російських журналістів Джемаля, Радченка й Расторгуєва, які знімали документальний фільм про діяльність російського бізнесмена Євгена Пригожина (ймовірного спонсора ПВК "Вагнер"), одним з епізодів якого мав стати сюжет про російських найманців у ЦАР.

За даними "Дождя", загиблий у ЦАР Джемаль почав у лютому 2018 року розслідування ймовірного постачання зброї з Росії приватним військовим компаніям, що діють у ЦАР.

10 січня російський бізнесмен і опозиціонер Михайло Ходорковський та центр "Досьє" оприлюднили дані розслідування. Вони вважають, що знайшли докази, що вказують на причетність до вбивства росіян найманців, які працюють на одну зі структур Пригожина: співробітників "М-Финанс" Олександра Сотова й Валерія Захарова, останній із яких є радником президента ЦАР, а також високопоставленого співробітника жандармерії ЦАР Еммануеля Котофіо, який спілкувався із Сотовим і Захаровим телефоном.

Бізнесмен підкреслив, що цю версію пояснюють факти, однак довести її мають правоохоронні органи.

У Слідкомі РФ 11 січня заявили, що в загибелі журналістів винен ЦУР Ходорковського, який за винагороду $20 тис. відправив їх без охорони в одну з найнебезпечніших країн світу.