Саакашвілі: Розповіді про те, що в мене були особисті непорозуміння з Путіним і через це виникла війна, – абсолютна нісенітниця

Саакашвілі: У нас завжди були дуже ввічливі розмови, і завжди на "ви"
Фото: ЕРА

Екс-президент Грузії Михайло Саакашвілі погодився з думкою, що президент РФ Володимир Путін "занадто холоднокровний", щоб починати війни через особисті стосунки.

Колишній президент Грузії Михайло Саакашвілі в інтерв'ю радіостанції "Эхо Москвы" назвав "абсолютною нісенітницею" версію про те, що російсько-грузинська війна 2008 року почалася через особисту неприязнь до нього з боку президента РФ Володимира Путіна.

Так він відреагував на репліку, що Путін згадує його як людину, яка "вже п'ять років не президент".

"Усі ці розповіді про те, що в мене були якісь особисті непорозуміння з Путіним і через це виникла війна, – абсолютна нісенітниця. Путін – правий був [екс-президент США Джордж] Буш – занадто холоднокровний для того, щоб починати війни через особисті стосунки", – сказав Саакашвілі.

Він підкреслив, що у нього "ніколи не було особистих гучних конфліктів".

"Усі ці історії, що я його обзивав, мало не щипав за якісь місця, – це абсолютна нісенітниця. У нас завжди були дуже ввічливі розмови, і завжди на "ви". До багатьох лідерів із СНД він звертався на "ти", панібратськи, матюкався. Зі мною він завжди дуже себе стримував. І я не відчував особливої неповаги", – зазначив екс-президент Грузії.

8–12 серпня 2008 року між Росією і Грузією стався збройний конфлікт. Російські війська спільно з південноосетинськими формуваннями витіснили грузинські війська з Південної Осетії, яка офіційно є частиною Грузії, тимчасово зайнявши низку прилеглих до конфліктної зони районів Грузії. Пізніше РФ визнала незалежність Південної Осетії й Абхазії.

Після конфлікту Росія і Грузія припинили дипломатичні відносини.

Під час війни Путін обіймав посаду глави російського уряду. Президентом РФ був Дмитро Медведєв, якого Саакашвілі називає "нулем".