Шевцова: Встояти під санкціями – нова форма легітимації російської влади

Шевцова: Кремль не може більше рухатися в логіці "А нам наплювати!"
Фото: Лилия Шевцова / Facebook

Санкційний "зашморг" руйнує претензії Росії на роль великої держави, уважає російський політолог Лілія Шевцова.

Росія опинилася в ситуації, коли будь-який її рух тільки погіршує ситуацію. Таку думку російський політолог Лілія Шевцова висловила у Facebook.

"Країна зависла в цивілізаційному просторі. Хай що влада робить, щоб імітувати рух, вона лише погіршує ситуацію. Судіть самі. З одного боку, Кремль не може прийняти санкційні вимоги Заходу, не втрачаючи обличчя. Хіба можна повернути Україні Крим чи піти з Донбасу? Чи перестати підтримувати [президента Сирії Башара] Асада? Чи зізнатися, що отруїли Скрипалів (екс-офіцер російської розвідки Сергій Скрипаль і його дочка Юлія. – "ГОРДОН")? Чи ж згорнути кіберактивність? Але для чого тоді створювали кібервійська? Ні-ні! Кремль не може відступити", – написала вона.

За словами політолога, Росії "не можна ні в чому зізнаватися, не можна нікого здавати".

"Не можна обіцяти поводитися добре. Ще чого! Встояти під санкціями – це нова форма легітимації російської влади (радше у її власному розумінні). З іншого боку, Кремль не може більше рухатися в логіці "А нам наплювати!". Санкційний зашморг руйнує претензії Росії на роль великої держави. А без державності не може бути всевладдя. Будь-які спроби продемонструвати гонор приводитимуть до затягування зашморгу", – зазначила Шевцова.

Вона вважає, що у Кремлі думають не про жорстку відповідь Заходу, а про таку, яка не спровокує на нові неприємності для Москви.

"Але не дуже виходить. У вересні Росія проведе найпотужніші військові маневри після падіння СРСР – "Восток-2018". А чим ще відповіси? Але це лише дасть НАТО привід розгорнути нові батальйони в сусідніх державах. І за що боролися?" – запитує Шевцова.

Вона зазначила, що зовнішня політика Росії завжди була інструментом вирішення внутрішніх проблем.

"Зараз зовнішня політика стала тягарем для бюджету і призвела до формування ворожого для Росії міжнародного простору", – написала політолог.

Країни Заходу неодноразово ухвалювали і розширювали санкції проти Москви за агресію в Криму і на Донбасі. Крім того, економічні важелі впливу застосовували за спроби РФ вплинути на виборчу кампанію 2016 року у США і за отруєння у Великобританії екс-офіцера російської розвідки Сергія Скрипаля.