Шойгу вважає головною загрозою для Росії думку Вашингтона, що баланс сил складається на користь США

Шойгу заявив, що загроз для РФ не стає менше
Фото: kremlin.ru

Кількість загроз для Росії не стала меншою, вважає міністр оборони країни Сергій Шойгу. Він зазначив, що США вже вийшли з двох договорів, пов'язаних із контролем за ядерною зброєю.

Головною загрозою для Росії є сформована у Вашингтоні думка, що баланс сил у світі складається на користь США. Такі міркування міністр оборони РФ Сергій Шойгу висловив в опублікованому 22 вересня інтерв'ю "Московскому комсомольцу".

"Коли ти усвідомлюєш свою вразливість і зацікавлений у збереженні балансу й загальної рівної безпеки, це змушує тебе вмикати голову. А коли ти вважаєш, як це за інерцією продовжують вважати у США, що баланс сил склався на твою користь, у голову можуть прийти найрізноманітніші ідеї, зокрема й не найрозумніші. Саме в цій ситуації я бачу зараз головну загрозу, і не тільки для Росії", – сказав він.

Міністр висловив надію, "що про повномасштабну війну сьогодні не йдеться, і всі ризики й наслідки, які спричинить така повномасштабна війна, очевидні кожному".

"Якщо говорити про кількість загроз для нашої країни, їх не стає менше. США вже вийшли із двох важливих договорів у сфері контролю над ядерною зброєю. Поки залишився договір СНО-3 [про стратегічне наступальне озброєння], щодо якого у США теж тривають дискусії: продовжувати його чи не продовжувати? Унаслідок такого підходу світ стає все більш непередбачуваним і менш безпечним", – вважає Шойгу.

8 травня 2018 року президент США Дональд Трамп оголосив, що його країна виходить зі Спільного всеосяжного плану дій, спрямованого на обмеження ядерної програми Ірану в обмін на зняття з нього санкцій. За словами глави Білого дому, Тегеран обманював світову спільноту, приховуючи продовження досліджень у сфері ядерної зброї. Президент Ірану Хасан Рухані говорив, що радий виходу США з ядерної угоди. Він попередив, що Тегеран може відновити збагачення урану у промислових масштабах.

2 серпня 2019 року США офіційно вийшли з Договору про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності (ДРСМД) у зв'язку з його невиконанням Росією. Президент РФ Володимир Путін заявив, що США "спланували пропагандистську кампанію" щодо ДРСМД, щоб випробовувати заборонені ракети.