Спецслужби Франції розслідують імовірне російське втручання у протести "жовтих жилетів"

Спецслужби перевіряють роль іноземних соціальних мереж у мобілізації "жовтих жилетів"
Фото: ЕРА

Спецслужби Франції перевіряють роль зарубіжних акаунтів у соціальних мережах, які могли спробувати посилити протести "жовтих жилетів", пише Le Parisien.

Спецслужби Франції проводять розслідування щодо ймовірного іноземного втручання для мобілізації французів на участь в акціях протесту "жовтих жилетів". Про це пише французька газета Le Parisien.

За даними газети, генеральний секретаріат з оборони і національної безпеки Франції під керівництвом прем'єр-міністра нині координує діяльність французьких спецслужб, які розслідують умови, за яких було створено певні акаунти в соцмережах, що висвітлювали діяльність протестувальників. Також вони вивчають підозрілу активність сайтів, які поширюють інформацію та коментарі в автоматичному режимі.

Le Parisien зазначає, що російські ЗМІ необ'єктивно висвітлювали протести у Франції, однак, за даними джерела видання, поки не встановлено зв'язку між ажіотажем у соціальних мережах і російськими сервісами.

У зв'язку з рішенням уряду Франції підвищити із 2019 року податок на дизельне пальне і бензин у Франції в середині листопада почалися акції протесту. Мітингувальники заявляли, що підвищення призведе до зростання цін, в уряді пояснили ці плани боротьбою за охорону навколишнього середовища.

Протестувальників назвали "жовтими жилетами", оскільки демонстранти одягнені у флуоресцентні жилети, які мають бути в усіх автомобілях Франції.

1 грудня протести переросли у заворушення. Мітингувальники кидали каміння, зводили барикади, перевертали і підпалювали машини. Поліція застосувала сльозогінний газ і водяні гармати. Демонстранти також розмалювали стіни Тріумфальної арки і пошкодили її статуї.

5 грудня президент Франції Еммануель Макрон на тлі масових акцій протесту відмовився від планів підвищити податок на пальне. Однак протести не припинилися.

У Службі безпеки України заявили, що за спинами мирних демонстрантів у Франції діяли радикали, яких підтримує РФ.

Станом на 8 грудня правоохоронці затримали 1723 демонстрантів, які беруть участь в акції протестів "жовтих жилетів". Постраждало під час заворушень понад 100 осіб. До висвітлення протестів "жовтих жилетів" у Франції приєдналися сотні прокремлівських фейкових Twitter-акаунтів.