Спецслужби Італії провели обшук у номерах членів збірної Росії з біатлону у справі про застосування допінгу

В італійських правоохоронців є запитання до біатлоніста Логінова
Фото: ЕРА

Напередодні чоловічої естафети на чемпіонаті світу з біатлону, який проводять в італійському Антгольці, співробітники спецслужб вилучили ноутбуки й мобільні телефони двох російських спортсменів, зокрема в чемпіона світу Олександра Логінова та одного тренера. Про це пишуть російські журналісти в соцмережах.

Уранці 22 лютого співробітники спецслужб Італії прийшли з обшуком у готель, де проживають російські учасники чемпіонату світу з біатлону. Першим про це написав в Instagram спортивний коментатор Дмитро Губернієв.

"Терміново! Обшуки в готелі збірної Росії з біатлону! Вилучено комп'ютер і телефон [біатлоніста Олександра] Логінова, силовики приїхали о 6.00", – повідомив він.

Telegram-канал Baza опублікував ордер на обшук, виданий судом міста Больцано. У ньому два прізвища – Логінова та тренера Олександра Касперовича. За інформацією Baza, правоохоронці також оглядають номер біатлоніста Євгена Гаранічева.

"За попередніми даними, обшуки проводять у межах справи про застосування допінгу. Також поліція оглядає автомобіль, яким пересувалися російські спортсмени", – пише Telegram-канал.

Пізніше Baza додала, що заява у правоохоронні органи надійшла від одного із членів Міжнародного союзу біатлону.

"Аргументація: Олександр Логінов уже раніше попадався на допінгу у 2015 році, тому є підстави підозрювати його й зараз", – ідеться в повідомленні.

Попутно з'ясували, що Касперович працює на чемпіонаті за чужою акредитацією, виданою збірній України, пишуть журналісти.

"Зараз спортсмени їдуть у поліцію разом із головою союзу біатлоністів [Росії] Володимиром Драчовим – вони даватимуть свідчення", – інформує Telegram-канал Mash.

22 лютого на першості світу в Антгольці відбудеться чоловіча естафета. Логінов і Гаранич були у попередній заявці російської збірної. 15 лютого Логінов став чемпіоном світу у спринтерських перегонах.

Допінговий скандал навколо російського спорту розпочався в листопаді 2015 року, коли Всесвітнє антидопінгове агентство (ВАДА) опублікувало доповідь, у якій обвинуватило РФ у державній підтримці допінгу. У звіті було зазначено, що російські спецслужби покривали системне застосування допінгу російськими спортсменами, допускали "пряме залякування та втручання" у роботу акредитованої ВАДА антидопінгової лабораторії в Москві.

Незалежна комісія у 2016 році навела подробиці державної підтримки допінгу в Росії. Зокрема, ішлося про підміну допінг-проб чемпіонів та призерів зимових Олімпійських ігор 2014 року в Сочі.

Міжнародні спортивні структури значно скоротили представництво Росії на різних змаганнях, зокрема, на зимовій Олімпіаді 2018 року росіяни брали участь як "олімпійські атлети з Росії".

9 грудня 2019 року виконком ВАДА на чотири роки усунув Росію від міжнародних змагань, зокрема від Олімпіади 2020 року в Токіо. Російське антидопінгове агентство того самого дня позбавили статусу відповідності Всесвітньому антидопінговому кодексу за маніпуляцію даними про допінг-проби.