США і Великобританія заявили про зростання кількості хакерських атак у зв'язку з пандемією коронавірусу

Більшість кібератак проводять методом розпорошування паролів, заявили в органах кібербезпеки США і Сполученого Королівства
Фото: depositphotos.com

Національний центр із кібербезпеки Великобританії та Агентство з кібербезпеки та безпеки інфраструктури США вважають, що активність хакерів щодо організацій, які задіяні у боротьбі з пандемією коронавірусу, зросте протягом найближчих тижнів та місяців.

Національний центр із кібербезпеки Великобританії (NCSC) та Агентство з кібербезпеки і безпеки інфраструктури США (CISA) заявили про зростання кількості хакерських атак на організації, які задіяні у боротьбі з пандемією коронавірусу. Заяву опубліковано 5 травня на сайті NCSC.

За даними відомств, атаки спрямовані насамперед на національні та міжнародні органи охорони здоров'я, фармацевтичні компанії, дослідницькі організації та місцеві органи влади. Припускають, що мета хакерів – збір інформації про боротьбу зі спалахом коронавірусу.

На думку представників NCSC і CISA, протягом найближчих тижнів і місяців активність хакерів зростатиме.

У заяві йдеться, що більшість кібератак проводять методом розпорошення паролів. У блозі на сайті Microsoft пояснюють, що під час такої атаки зловмисники намагаються дістати доступ до акаунтів за допомогою найпоширеніших паролів (наприклад, Password1 або 123456). Під час такої атаки хакери націлюються не на конкретного користувача, а покладаються на те, що хтось із них використовує ненадійний пароль.

Органи кібербезпеки рекомендують усім організаціям, які можуть стати об'єктами атак, використовувати складні паролі, які складаються з випадкових символів, а також ввести двофакторну аутентифікацію.

3 травня представник NCSC заявив, що іноземні держави намагаються за допомогою кібератак викрасти результати досліджень коронавірусу, пов'язаних, зокрема, із розробкою вакцини, які проводять медичні установи та університети Великобританії. Трьома тижнями раніше про зростання кількості кібератак на установи, які займаються дослідженнями коронавірусної інфекції, заявило Федеральне бюро розслідувань США.

Ні США, ні Великобританія не назвали країн, які, ймовірно, стоять за цими атаками.

Спалах коронавірусної інфекції COVID-19 виник у грудні 2019 року в китайському Ухані. 11 березня 2020 року Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила поширення коронавірусу пандемією. Станом на 4 травня у світі коронавірусом заразилися 3,61 млн осіб, померли 253 тис., видужало приблизно 1,18 млн, інформує Університет Джонса Гопкінса.