США можуть запровадити санкції проти Туреччини через купівлю російських зенітних комплексів С-400

Туреччина планує отримати російські ЗРК С-400 у 2019 році
Фото: EPA

Проти Анкари через співпрацю з "Рособоронекспортом" можуть застосувати закон "Про протидію супротивникам Америки за допомогою санкцій", розповів помічник державного секретаря США Весс Мітчелл.

США можуть запровадити санкції проти Туреччини через купівлю російських зенітних ракетних комплексів С-400. Про це 26 червня заявив помічник державного секретаря Весс Мітчелл. Його виступ у комітеті Сенату з міжнародних справ транслювали на сайті колегіального органу.

Чиновник зауважив, що Вашингтон неодноразово вказував Анкарі на можливість застосування закону "Про протидію супротивникам Америки за допомогою санкцій" (CAATSA). Згідно з ним, під обмежувальні заходи можуть потрапити іноземні компанії, які купують зброю в "Рособоронекспорту".

"Ми також дали зрозуміти, що придбання цих систем неминуче позначиться на подальшому військово-технічному співробітництві Туреччини та США, зокрема і в питанні постачання літаків F-35", – уточнив Мітчелл.

Водночас представник Держдепу додав, що дві країни мають позитивний досвід спільної боротьби з терористичним угрупованням "Ісламська держава", а також підтримують зв'язок між розвідслужбами.

Туреччина домовилася із РФ про постачання систем С-400 в липні 2017 року. За словами турецького президента Реджепа Ердогана, Анкара не змогла домовитися з Вашингтоном про купівлю такої зброї, тому була змушена шукати альтернативу.

Передання російських ЗРК має відбутися у 2019 році. РФ також може поділитися з Туреччиною деякими військовими технологіями.