США оголосили про припинення із 2023 року співпраці з Росією під час запуску супутників

У США заявили, що готові обійтися без послуг РФ під час запуску супутників
Фото: EPA

На Росію поширюватимуться обмеження щодо запуску американських комерційних супутників, аналогічні заходи діють щодо КНР, КНДР, Ірану, Судану й Сирії.

США припиняють співпрацю з Росією в галузі запуску комерційних супутників із 31 грудня 2022 року. Про це йдеться в документі міністерства оборони США, який 31 травня готують до публікації у Федеральному реєстрі.

Заборона не торкнеться проектів, розпочатих до цієї дати, уточнюють автори документа.

Отже, США внесли Росію до "чорного списку" країн, щодо яких діє заборона на використання обладнання для запуску супутників та засобів виведення супутників на орбіту для надання послуг супутникового зв'язку. Раніше до нього було занесено Китай, КНДР, Іран, Судан і Сирію.

У документі пояснюють, що Пентагон забороняє контакти з низкою іноземних держав під час проведення комерційних запусків, оскільки це може створити ризики у сфері кібербезпеки.

Виконавчий директор "Роскосмосу" Сергій Крикальов заявив агентству "Интерфакс", що відмова США від використання послуг Росії для запуску комерційних супутників не завдасть істотної шкоди російській космічній галузі.

У 2017 році російський журнал "Огонек" писав, що 2013 рік став для Росії найвдалішим із погляду зароблених грошей на ринку запусків супутників, після чого ситуація незмінно погіршувалася.