США ввели санкції проти іранських організацій, які займаються дослідженнями космосу

Держдеп оголосив про введення санкцій проти цивільного космічного агентства
Фото: ЕРА

Сполучені Штати не дозволять Ірану використовувати свою космічну програму як прикриття для розвитку ракетних технологій, ідеться в заяві Держдепу.

Сполучені Штати Америки 3 вересня ввели санкції проти трьох іранських організацій, які займаються дослідженнями космосу, повідомила пресслужба Державного департаменту США.

Ідеться про Іранське космічне агентство (ІКА) та підпорядковані йому науково-дослідні інститути – Центр космічних досліджень та Інститут досліджень у галузі аеронавтики.

Перший в історії випадок накладення санкцій на цивільне космічне агентство пов'язаний з участю ІКА в розробленні іранських балістичних ракет, ідеться в повідомленні.

"Сполучені Штати не дозволять Ірану використовувати свою космічну програму як прикриття для просування технологій балістичних ракет. Спроба Ірану 29 серпня запустити космічну ракету-носій підкреслює актуальність загрози. Ці санкції мають стати попередженням для міжнародної наукової спільноти про те, що співпраця з іранською космічною програмою може сприяти розробленню Тегераном системи доправлення ядерної зброї", – ідеться у пресрелізі.

У коментарі офіційного представника Держдепу йдеться: "Прискорення темпів ракетної програми Ірану демонструє нагальну необхідність повернутися до заходів, передбачених резолюцією №1929 Ради Безпеки ООН, яка містить юридично зобов′язальне положення про те, що Іран не має починати жодних дій, пов'язаних із балістичними ракетами, здатними нести ядерний заряд".

Розроблення Ірану в галузі космосу та взаємозамінних технологій, які використовують у балістичних ракетах, демонструють недоліки Спільного всеосяжного плану дій (СВПД) і правильність рішення Вашингтона вийти з нього, підкреслено в коментарі. Держсекретар Майк Помпео закликав до нової всеосяжної угоди, яка стосувалася б усіх елементів зловмисної поведінки Ірану, додали в Держдепартаменті.

20 липня 2015 року Рада Безпеки ООН схвалила угоду, спрямовану на обмеження ядерної програми Ірану в обмін на зняття з нього санкцій. Тегеран гарантував, що відмовиться від ідеї створення ядерної зброї. За 10 років, у разі виконання Іраном умов СВПД, усі обмеження й умови, які є в резолюції ООН, мали припинити дію.

8 травня 2018 року президент США Дональд Трамп оголосив, що його країна виходить із СВПД щодо Ірану, уважаючи його "катастрофічним". За словами Трампа, Тегеран обманював світову спільноту, приховуючи продовження досліджень у сфері ядерної зброї.

Президент Ірану Хасан Рухані говорив, що радий виходу США з ядерної угоди. Він назвав Вашингтон "проблемним партнером" і поінформував, що продовжить роботу за угодою із Францією, Великобританією, Німеччиною, Китаєм та Росією. Також Рухані попередив, що Тегеран може відновити збагачення урану у промислових масштабах.

6 серпня 2018 року Трамп підписав указ, який відновив санкції проти Ірану, що діяли до підписання ядерної угоди. Вони набули чинності 5 листопада.

8 травня 2019 року в Ірані заявили про відмову виконувати частину зобов'язань щодо ядерної угоди. 1 липня стало відомо, що ця країна перевищила ліміт запасів низькозбагаченого урану, встановлений положеннями СВПД.