Суд Москви заочно заарештував колишнього в.о. генпрокурора України та його заступника за розслідування щодо командувача Чорноморського флоту РФ

Вітка підозрюють у скоєнні особливо тяжких злочинів проти України
Фото: ruinformer.com

За даними російського слідства, у 2014 році колишній в.о. генпрокурора України Олег Махніцький, його перший заступник Микола Голомша, слідчий Головної військової прокуратури Вадим Приймачок, прокурор відділу Головної військової прокуратури Руслан Кравченко та інші "організували завідомо незаконне притягнення до кримінальної відповідальності громадянина РФ адмірала Олександра Вітка з політичних мотивів".

23 липня Басманний суд Москви заочно заарештував колишнього виконувача обов'язків генерального прокурора України Олега Махніцького та його першого заступника Миколу Голомшу за розслідування щодо командувача Чорноморського флоту РФ адмірала Олександра Вітка, повідомила прес-служба Слідчого комітету Росії.

За даними російського слідства, у 2014 році вони, а також слідчий Головної військової прокуратури Вадим Приймачок, прокурор відділу Головної військової прокуратури Руслан Кравченко та інші працівники прокуратури "організували завідомо незаконне притягнення до кримінальної відповідальності громадянина Російської Федерації адмірала Олександра Вітка з політичних мотивів".

"Зокрема, Махніцький та Голомша дали завідомо незаконні вказівки про проведення досудового розслідування, Приймачок вів його провадження, а Кравченко здійснював нагляд за процесуальною діяльністю", – заявили у відомстві.

Цей же суд заочно заарештував Кравченка і Приймачка. Вони є провідними учасниками розслідування проти екс-президента України Віктора Януковича, що втік до Росії, і міністра оборони РФ Сергія Шойгу. У Росії їх обвинувачують у притягненні завідомо невинного до кримінальної відповідальності.

Головна військова прокуратура України 18 квітня 2016 року оголосила і надіслала Вітку за допомогою кур'єрської служби підозру у вчиненні особливо тяжких злочинів проти України. Віце-адмірала підозрюють у тому, що з 20 лютого до 21 березня 2014 року він закликав до вчинення державної зради, а також спланував, підготував і взяв безпосередню участь у веденні агресивної війни проти України.

Адміралу також надіслали повістку про явку до слідчого органу 25 квітня 2016 року. У прес-службі ЧФ РФ заперечували, що Вітко отримав документ. На допити він не з′являвся.

27 квітня Печерський районний суд Києва за клопотанням Головної військової прокуратури України надав дозвіл на затримання Вітка. Він також дозволив прокуратурі проведення спеціального судового розслідування і заочного засудження Вітка.