Суд у Киргизстані взяв під варту ексглаву адміністрації Атамбаєва

Спецпідрозділ штурмував адміністрацію Атамбаєва кілька разів
Фото: ЕРА

У Киргизстані ексглаву апарату президента республіки Фаріда Ніязова підозрюють у захопленні в заручники співробітників спецпідрозділу "Альфа" під час штурму резиденції експрезидента Алмазбека Атамбаєва 7 серпня. У Ніязова кажуть, що спецпризначенців у заручники ніхто не брав – їх урятували від розлюченого натовпу.

Суд у Киргизстані взяв під варту ексглаву апарату президента республіки Фаріда Ніязова. Його підозрюють у захопленні в заручники співробітників спецпідрозділу "Альфа" під час штурму резиденції експрезидента Алмазбека Атамбаєва 7 серпня. Про це повідомляє видання Kloop із посиланням на міністерство внутрішніх справ країни.

Представниця Атамбаєва Кундуз Жолдубаєва підтвердила затримання Ніязова. За її словами, його взяли під варту на 48 годин. Жінку правоохоронці допитали.

"На допиті сказала, що спецпризначенців у заручники ніхто не брав, а навпаки, їх урятували від розлюченого натовпу. Запобіжного заходу Фаріду Ніязову поки не обрали", – додала Жолдубаєва.

Увечері 7 серпня спецпідрозділ Держкомітету нацбезпеки Киргизстану двічі штурмував резиденцію Атамбаєва, збираючись затримати його і примусово доправити на допит у справі про корупцію.

Прибічники експрезидента не дозволили спецпризначенцям захопити його. Уночі силовики покинули резиденцію.

Президент країни Сооронбай Жеенбеков заявив, що Атамбаєву оголосять підозру у зв'язку з подіями, що сталися 7 серпня біля його резиденції.

Удень 8 серпня спецпризначенці знову почали штурмувати резиденцію, Атамбаєв добровільно здався владі. Суд заарештував його до 26 серпня.

Під час штурмів постраждало 98 людей, одна загинула.

Видання Kloop повідомляло, що після затримання Атамбаєва на мітинги вийшло приблизно 2 тис. осіб, вони вимагали відставки Жеенбекова.

Атамбаєв пішов із посади президента Киргизстану у грудні 2017 року. Новим главою держави було обрано Жеенбекова, у якого виник конфлікт із попередником. На тлі цього конфлікту Атамбаєва позбавили статусу експрезидента й недоторканності.