Сумніваюся, що між Столтенбергом і Трампом була дійсно гостра розмова. Генсек НАТО – неконфліктна людина – політолог Потєхін

Потєхін: Не можна забувати, що Трамп непослідовний
Фото: ru.krymr.com

Президент США Дональд Трамп дав зрозуміти генсеку НАТО Єнсу Столтенбергу, що вважає "непристойною" співпрацю Європи із РФ у сфері енергетики, сказав у коментарі виданню "ГОРДОН" екс-радник посольства України в США, політолог Олександр Потєхін.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг – неконфліктна людина, тому його розмова з президентом США Дональдом Трампом про російський газ навряд чи була "гострою". Таку думку в коментарі виданню "ГОРДОН" висловив екс-радник посольства України в США, політолог Олександр Потєхін.

"Сумніваюся, що між Столтенбергом і Трампом була дійсно гостра розмова. З огляду на дії нинішнього генсека НАТО під час війни в Югославії, можна зробити висновок, що він – неконфліктна людина, згладжує "гострі кути". Я критично оцінюю всю політику Трампа, яка руйнує єдність Заходу. Однак за критику на адресу Європи через газ РФ йому можна зробити комплімент. Звичайно, у нього вульгарні, примітивні методи. Він використовує таку манеру ведення переговорів: спершу добре "мокнути" свого співрозмовника, а потім трохи знизити тон, щоби партнер по угоді був у захваті від його "великих вчинків". Це чистий бізнес-підхід, який не має нічого спільного із системним поглядом на влаштування світу. Трамп у цьому випадку вибрав таку "фішку", щоби вказати на непристойну співпрацю Європи з РФ в енергетичній сфері. Він висмикнув одну проблему, і ми з ним тут солідарні. Але хто знає, чого від нього чекати далі", – зазначив політолог.

Він підкреслив, що Трамп часто непослідовний у своїх заявах.

"Можливо і буде якийсь ефект від критичних зауважень Трампа на адресу європейців. Але не можна забувати, що він непослідовний. Сьогодні він може щось заявити, а вже завтра – відмовитися від своїх слів. Його підхід до світу – підхід бізнесмена, який торгується за прибуток. Стратегічного мислення у американського президента я не бачу. Його горизонт – тут і зараз максимізувати прибуток, а чим обернуться ці дії – завтра побачимо!" – резюмував Потєхін.

11 липня Трамп і генсек НАТО Єнс Столтенберг під час робочого сніданку перед самітом Альянсу в Брюсселі посперечалися про російський газ.

"Ви просто робите Росію багатшою", – заявив президент США, звертаючись до свого співрозмовника.

Трамп неодноразово звинувачував Німеччину в тому, що вона витрачає на оборону недостатньо. У квітні він заявив, що витрати Берліна на оборону становлять менше ніж 1% ВВП і, водночас, він "збирається платити Росії мільярди доларів за енергоносії".

Росію і Німеччину з'єднує газопровід "Північний потік", який прокладено через Балтійське море. Його першу нитку ввели в експлуатацію в листопаді 2011 року, другу – у жовтні 2012 року. Потужність двох ниток становить 55 млрд м&³3; газу на рік. "Газпром" має намір прокласти через Балтійське море ще один газопровід "Північний потік – 2". У "Газпромі" прогнозували, що його введуть в експлуатацію до кінця 2019 року.

Влада України, Польщі, Угорщини, Молдови, Румунії, Чехії, Словаччини, Латвії, Литви та Естонії вважає "Північний потік – 2" загрозою для енергетичної безпеки Європи. Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький називав газопровід новою гібридною зброєю Росії проти Заходу. Німеччина, Фінляндія і Швеція дозволили прокладати трубопровід на своїй території. Данія – поки ні.