Трамп доручив Тіллерсону, главі мінфіну та директору нацрозвідки займатися санкціями проти Росії, КНДР та Ірану

Трамп розподілив функції щодо виконання нового закону про санкції
Фото: ЕРА

Президент США Дональд Трамп підписав меморандум про розподіл низки функцій щодо виконання закону про санкції між держсекретарем Рексом Тіллерсоном, главою мінфіну Стівеном Мнучином і директором національної розвідки Деном Коутсом.

Президент Сполучених Штатів Дональд Трамп доручив держсекретареві США Рексу Тіллерсону, главі мінфіну Стівену Мнучину та директору національної розвідки Дену Коутсу займатися санкціями проти Росії, КНДР та Ірану. Меморандум, який він підписав 29 вересня, опублікували на сайті Білого дому.

Документом розподілена низка функцій щодо виконання закону про санкції.

Згідно з меморандумом, функції та повноваження щодо застосування санкцій, пов'язаних із ситуацією в Україні, кібератаками, видаванням віз, поширенням корупції в Росії, постачанням сирійській владі зброї, делеговані Тіллерсону та Мнучину.

Главі нацрозвідки доручили займатися підготовкою доповідей про співпрацю між Північною Кореєю та Іраном.

Агентство Reuters пише, що меморандум – це перший крок Трампа в питанні імплементації закону про санкції щодо Росії, КНДР та Ірану.

2 серпня Трамп схвалив уведення нових санкцій проти Росії, Ірану та КНДР. Зокрема, закон вимагає від фінансової розвідки Сполучених Штатів протягом 180 днів надати відомості про активи наближених до Кремля російських політиків і бізнесменів, які перебувають на Заході.

Документ також скорочує максимальний термін кредитування російських банків, до яких застосували санкції, до 14 днів, а для компаній нафтогазового сектору – до 30 днів. Президент США може застосувати санкції до осіб, які мають намір вкласти в будівництво російських експортних трубопроводів понад $5 млн на рік або $1 млн одноразово. Закон зобов'язує президента США заздалегідь погоджувати з Конгресом будь-які пом'якшення або скасування санкцій. Глава Білого дому не зможе зняти обмежувальних заходів особистим указом, як це було раніше.

Відразу після підписання закону Трамп заявив, що зробив це на користь національній єдності. За його словами, у законодавчого акта є серйозні недоліки, оскільки він "посягає на повноваження виконавчої влади" і шкодить інтересам європейських союзників США й американським компаніям.