Трамп готовий зустрітися з Рухані без попередніх умов

Трамп: Я готовий зустрітися в будь-який час
Фото: EPA

Переговори з президентом Ірану Хасаном Рухані "можуть бути корисними для всього світу", зазначив глава Білого дому Дональд Трамп.

Глава Білого дому Дональд Трамп готовий зустрітися з президентом Ірану Хасаном Рухані без попередніх умов. Про це американський лідер заявив 30 липня, повідомила його прес-служба.

"Я готовий зустрітися в будь-який час, коли вони захочуть. І я зроблю це не через силу чи слабкість. Я думаю, що це необхідна річ. Якби ми могли щось зробити, це було б дійсно важливо, а не порожньою витратою паперу, як попередня [ядерна] угода", – пояснив він.

Трамп запевнив, що не висуватиме умов Ірану, оскільки переговори можуть бути "корисними для всього світу".

8 травня 2018 року президент США оголосив, що його країна виходить зі Спільного всеосяжного плану дій щодо Ірану, уважаючи його "катастрофічним". За словами Трампа, Тегеран обманював світову спільноту, приховуючи продовження досліджень у сфері ядерної зброї.

Рухані зазначив, що радий виходу США з ядерної угоди. Він назвав Вашингтон "проблемним партнером" і поінформував, що продовжить роботу за угодою із Францією, Великобританією, Німеччиною, Китаєм та Росією. Також Рухані попередив, що Тегеран може відновити збагачення урану у промислових масштабах.

Рішення Трампа підтримали Ізраїль та Саудівська Аравія, але засудили Франція, Великобританія і Німеччина, а також керівництво ООН і Росія.

22 липня Рухані на зустрічі з іранськими послами в зарубіжних країнах заявив, звертаючись до Трампа: "Не грайтеся з вогнем, бо пошкодуєте". Глава Білого дому відповів у Twitter: "Ніколи більше не погрожуйте Сполученим Штатам, інакше будете мати такі наслідки, які в історії були лише кілька разів".