Трамп оголосив про запровадження з 1 вересня нових мит на товари з Китаю

Трамп звинуватив Китай у недотриманні домовленостей
Фото: ЕРА

Запровадження 10-відсоткового тарифу на продукцію із КНР обсягом $300 млрд має пожвавити переговори щодо укладення повномасштабної торговельної угоди, заявив президент США Дональд Трамп.

Сполучені Штати з 1 вересня запровадять додатковий тариф у розмірі 10% на весь обсяг товарів із Китаю, який досі не обкладали митним збором. Про це 1 серпня написав у Twitter президент США Дональд Трамп.

Він написав, що рішення про введення нових мит ухвалено на тлі тривалих переговорів про укладення широкомасштабної торговельної угоди між країнами.

"Під час переговорів США з 1 вересня встановлюють невелике додаткове мито в розмірі 10% на інші товари обсягом $300 млрд, які надходять із Китаю в нашу країну. Це не поширюється на товари на $250 млрд, уже оподатковані 25-відсотковим митом", – повідомив Трамп.

Він висловив невдоволення тим, що Пекін переглядає раніше досягнуті угоди, зокрема про відкриття ринку для американської сільгосппродукції та про припинення постачань у Штати опіоїдного анальгетика фентанілу.

Як припускає CNN, запровадження нового податку в розмірі 10% позначиться на вартості таких популярних китайських товарів, як взуття, іграшки, iPhone та інша електроніка.

Відносини США та КНР у торговельній сфері погіршилися після того, як улітку 2018 року Трамп оголосив про введення для Китаю митного збору в розмірі 25% на товари вартістю $50 млрд. Китай запровадив такі самі мита у відповідь на імпорт товарів зі Сполучених Штатів.

Наприкінці вересня 2018 року набули чинності ввізні мита США на китайські товари вартістю $200 млрд. У заяві Трампа йшлося, що до кінця року ставка мита становитиме 10%, а з 1 січня 2019 року – 25%. Потім американський президент відтермінував запровадження цього тарифу. Китай запровадив мита у відповідь у розмірі 5% і 10% на товари зі США вартістю $60 млрд.

24 лютого 2019 року американський президент поінформував про "істотний прогрес" у торговельних переговорах із Китаєм щодо низки питань, зокрема щодо охорони інтелектуальної власності, передання технологій, сільського господарства. 14 березня Трамп заявив, що США поки не поспішають укладати торговельну угоду з Китаєм, хоча переговори тривають добре.

5 травня президент США повідомив, що переговори йдуть дуже повільно. 10 травня президент США доручив підготувати мита практично на весь імпорт товарів із Китаю. У відповідь Китай із 1 червня запровадив нові мита на товари зі США на загальну суму $60 млрд.

У червні 2019 року Трамп говорив, що якщо торговельної угоди між США та Китаєм не буде підписано, американська сторона запровадить чергові мита на китайські товари на суму $325 млрд.

2 липня після зустрічі з головою КНР Сі Цзіньпіном Трамп заявив про відновлення торговельних переговорів.

Їх черговий раунд відбувся 31 липня в Шанхаї, але дискусію було завершено достроково.