Трамп особисто дав розпорядження заморозити допомогу Україні − заступник Помпео

Деніел Гейл 6 ноября дав свідчення в Палаті представників
Фото: ЕРА

Заступник держсекретаря з політичних справ Девід Гейл під час слухань у Палаті представників Конгресу США заявив, що президент Дональд Трамп дав адміністративно-бюджетному управлінню Білого дому розпорядження про заморожування допомоги Україні.

Рішення про заморожування фінансової та військової допомоги Україні надійшло безпосередньо від президента США Дональда Трампа. Про це заявив заступник держсекретаря з політичних справ Девід Гейл на закритих слуханнях у Палаті представників Конгресу США, стенограму яких опублікували на сайті парламентського комітету з питань розвідки.

Під час виступу Гейл зазначив, що 23 липня на зустрічі заступників начальників головних відомств, які займаються міжнародними справами, обговорювали питання військової допомоги Україні. На цьому засіданні заступник помічника президента з нацбезпеки Чарльз Капперман запитав у представників кожного відомства про позицію щодо припинення допомоги Україні.

За словами Гейла, він рішуче виступив на підтримку відновлення допомоги. Його підтримали представники всіх інших відомств за винятком адміністративно-бюджетного управління Білого дому.

"Адміністративно-бюджетне управління, коли їх запитали, повідомило, що їм надійшла вказівка від президента й виконувача обов'язків керівника апарату Білого дому Міка Малвейні заморозити допомогу", – сказав Гейл.

Стенограму парламентських слухань оприлюднили 18 листопада, а саме засідання відбулося 6 листопада. Гейл давав свідчення членам трьох комітетів нижньої палати Конгресу в межах процедури імпічменту президенту США.

Наприкінці серпня видання Politico повідомило, що президент Трамп ухвалив рішення переглянути програму надання допомоги Україні для зміцнення національної безпеки й оборони, щоб переконатися, що гроші Сполучених Штатів в Україні використовують в інтересах Вашингтона. Трамп не підтверджував цієї інформації. Віцепрезидент Майк Пенс заявляв, що надання Україні військової допомоги залежить від її успіхів у боротьбі з корупцією.

12 вересня адміністрація президента розблокувала програму військової допомоги. 19 вересня Палата представників Конгресу США після затримки схвалила виділення Україні коштів для зміцнення безпеки.

22 вересня Трамп заявив, що підтримував Україну від самого початку, але дуже розчарований тим, що інші країни не допомагають цій країні так само. 24 вересня він визнав, що зупиняв програму допомоги Україні, домагаючись, щоб Євросоюз також виділяв кошти Києву.

24 вересня спікерка Палати представників Конгресу США демократка Ненсі Пелосі оголосила про початок офіційного розслідування в межах процедури імпічменту президенту Трампу у зв'язку зі скандалом, який почався після публікацій The Washington Post і The New York Times про ймовірний тиск Трампа на президента України Володимира Зеленського під час телефонної розмови в липні.

25 вересня було опубліковано стенограму липневої розмови Трампа та президента України Володимира Зеленського. Із неї випливає, що Трамп порушив питання про розслідування діяльності в Україні Гантера Байдена – сина колишнього віцепрезидента США і свого ймовірного суперника на президентських виборах 2020 року Джо Байдена. Зеленський пообіцяв Трампу, що новий український генпрокурор "подивиться на ситуацію".

9 листопада агентство Bloomberg повідомило, що хоча президент США Дональд Трамп заявив, що це він 11 вересня зняв мораторій на надання заблокованої військової допомоги Україні, проте насправді рішення передати $141 млн українській стороні ухвалив Державний департамент за кілька днів до цього.