Трамп поширив у Twitter відео з расистським гаслом, але пізніше його видалив

Расистський твіт був доступним увесь час, поки Трамп грав у гольф
Фото: EPA

Президент США Дональд Трамп поділився у Twitter відео, на якому один із його прибічників кілька разів проскандував гасло "Влада білих". Главу держави розкритикували навіть його соратники.

28 червня президент США Дональд Трамп опублікував у Twitter відео, яке містило расистське гасло, повідомила газета The Washington Post.

На відео було знято парад гольф-карів у житловому комплексі для літніх людей The Villages у Флориді, який відбувся 14 червня – у день народження Трампа. Один із прибічників президента кілька разів проскандував гасло "White power" ("Влада білих"), який асоціюється з ідеологією переваги білої раси.

У твіті, який зараз уже недоступний, Трамп похвалив своїх прибічників. Він написав: "Дякую чудовим людям із The Villages".

За даними The Washington Post, твіт був доступним протягом 90 хвилин, коли Трамп покинув Білий дім, щоб пограти в гольф. Потім твіт видалили.

Прессекретар Білого дому Джадд Дір заявив, що Трамп є великим шанувальником The Villages, але "він не чув тієї єдиної заяви, зробленої на відео". За словами Діра, президент побачив на відео тільки "величезний ентузіазм з боку багатьох своїх прибічників".

До того як Трамп видалив відео, його встигли розкритикувати навіть соратники. Єдиний темношкірий сенатор-республіканець Тім Скотт заявив у ефірі CNN, що твіт президента був образливим і він не мав його публікувати.

CNN зазначив, що Трамп розпалює расову напруженість у США протягом усього свого президентства, але останнім часом його риторика посилилася, очевидно, у такий спосіб глава держави хоче мобілізувати соратників напередодні президентських виборів.

Трамп ретвітнув скандальне відео на тлі протестів, які тривають у США приблизно місяць. Маніфестації спричинила загибель афроамериканця Джорджа Флойда під час затримання поліцейськими в Міннеаполісі. Один із правоохоронців майже 10 хвилин притискав його шию коліном до землі. Згідно з експертизою, Флойд помер від удушення. Мітингувальники виступають проти расизму і жорстокості поліцейських.