Трамп відправив Помпео на зустріч із королем Саудівської Аравії для обговорення інциденту зі зникненням журналіста Хашоггі

Трамп розповів про телефонну розмову з королем Салманом
Фото: ЕРА

Король Саудівської Аравії Салман стверджує, що йому нічого не відомо про інцидент із журналістом Джамалом Хашоггі, написав президент США Дональд Трамп. Він послав в Ер-Ріяд держсекретаря Майка Помпео.

Глава Державного департаменту США Майк Помпео вирушить у Саудівську Аравію для зустрічі з королем Салманом у зв'язку зі зникненням у Туреччині журналіста Джамала Хашоггі. Про це 15 жовтня написав у Twitter президент США Дональд Трамп.

"Щойно говорив із королем Саудівської Аравії. Він заперечує, що йому що-небудь відомо про випадок із "нашим саудівським громадянином". За його словами, вони тісно працюють із турецькою стороною, щоб знайти відповіді", – повідомив Трамп.

Помпео прямує в Ер-Ріяд "негайно", підкреслив глава Білого дому.

13 жовтня Трамп заявив, що США в будь-якому випадку не варто розривати відносини із Саудівською Аравією.

Хашоггі зник 2 жовтня після того, як вирушив у Генконсульство Саудівської Аравії у Стамбулі для одержання документів про розлучення.

Саудівська Аравія заперечує причетність до зникнення журналіста. У консульстві запевняють, що Хашоггі провів там недовгий час, після чого покинув дипустанову.

Джерела в поліції Туреччини повідомили агентству "Анадолу", що 15 громадян Саудівської Аравії, зокрема офіційні представники королівства, у ті самі години, що і Хашоггі, перебували в саудівській дипмісії у Стамбулі, а потім двома літаками повернулися на батьківщину.

Видання The Washington Post з'ясувало, що Туреччина має аудіо- і відеозаписи, які доводять, що зниклого журналіста на території консульства Саудівської Аравії в Стамбулі катували, а потім вбили і розчленували.

13 жовтня ЗМІ повідомляли, що годинник Хашоггі записав його вбивство – перед тим, як увійти в консульство, журналіст перевів у режим запису синхронізований із його телефоном Apple Watch, телефон залишився у нареченої. The Guardian писало, що правоохоронці Туреччини переконані: останки журналіста закопано на території консульської резиденції.

15 жовтня група турецьких і саудівських правоохоронців почала обшуки на території дипмісії Саудівської Аравії в Стамбулі, повідомило Reuters.

59-річний Хашоггі неодноразово критикував владу Саудівської Аравії, зокрема спадкоємного принца Мохаммеда бін Салмана і міністра оборони країни. Він вів власну колонку у Washington Post. Журналіст покинув Саудівську Аравію у 2017 році після арешту кількох близьких друзів.