Трампа запросили в Конгрес на слухання щодо імпічменту

Трамп має відповісти Конгресу до 1 грудня
Фото: ЕРА

Голова юридичного комітету Палати представників Конгресу США Джерольд Надлер запросив президента США Дональда Трампа на слухання, які в межах розслідування про наявність підстав для оголошення американському президентові імпічменту розпочнуться в юридичному комітеті 4 грудня.

26 листопада голова юридичного комітету Палати представників Конгресу США Джерольд Надлер надіслав американському президентові Дональду Трампу лист із нагадуванням, що він може взяти участь у слуханнях у межах розслідування, мета якого – визначити, чи є підстави для оголошення імпічменту Трампу.

Про це повідомляє пресслужба юридичного комітету.

Трамп може скористатися цією можливістю, щоб бути присутнім на слуханнях щодо імпічменту, або припинити скаржитися на процес, заявив Надлер.

За словами конгресмена, він сподівається, що американський президент вирішить узяти участь у розслідуванні особисто або через адвоката.

Перші слухання у справі імпічменту в юридичному комітеті призначено на 4 грудня, відповідь Трампа очікують до 1 грудня, указано в листі.

Трамп говорив, що розгляне можливість свідчення в Конгресі.

25 вересня було опубліковано стенограму липневої розмови Трампа та президента України Володимира Зеленського. Вона свідчить, що Трамп порушив питання про розслідування діяльності в Україні Гантера Байдена – сина колишнього віцепрезидента США і свого ймовірного суперника на президентських виборах 2020 року Джо Байдена. Зеленський пообіцяв Трампу, що новий український генпрокурор "подивиться на ситуацію".

24 вересня спікерка Палати представників Конгресу США Ненсі Пелосі оголосила про початок процедури розслідування, мета якого – визначити, чи є підстави для оголошення імпічменту Трампу. "Президент зізнався в тому, що закликав українського президента вчинити дії, які були б йому політично корисними", – заявила вона.

26 вересня комітет із розвідки Палати представників Конгресу США оприлюднив розсекречену скаргу співробітника американської розвідки на телефонну розмову Трампа із Зеленським. На думку інформатора, американський лідер просив про "втручання з боку іноземної держави" в майбутні президентські вибори у США.

Глава Білого дому називає розслідування "полюванням на відьом" і наполягає, що не тиснув на Зеленського. Президент України заявив, що під час телефонної бесіди його ні до чого "не підштовхували", і підкреслив, що не хоче бути втягнутим у передвиборчу кампанію у США.